Îţi trosneşti degetele de la mâini? Nu o să o mai faci după ce vei citi ce se întâmplă

Cel puțin o dată v-ați pocnit/trosnit degetele, un gest banal, care place multor persoane, în vreme ce pe alții din anturajul lor îi enervează.
Iulian Tudor
18 feb. 2017, 05:01
Îţi trosneşti degetele de la mâini? Nu o să o mai faci după ce vei citi ce se întâmplă

Întrebarea ce se pune este de nu cumva trosnirea degetelor de la mână poate fi dăunătoare pentru sănătate, scrie secretele.com.

Experții ne asigură că poate fi un obicei nervos/un tic, însă, în egală măsură, ar genera plăcere, deoarece prin întinderea articulațiilor terminațiile nervoase din zonă sunt stimulate.

Citeşte şi Sfaturi despre sex pe care NU ar trebui să le urmezi

Se estimează că între 25% și 54% dintre persoane ar avea acest obicei și că este mai frecvent la bărbați decât la femei.

Până la urmă este sau nu periculos să ne tot pocnim degetele? Cea mai răspândită idee pare să fie că „mania” favorizează apariția artritei la nivelul aticulațiilor.

Ce se întâmplă în realitate

În realitate, nu degetele trosnesc. Fiecare articulație este înconjurată de un lichid (sinovial) al cărui rol este de a limita frecarea articulațiilor. Când presiunea scade, acest lichid se umple cu bule mici de aer. Zgomotul pe care îl auzim când pocnim degetele este cel al bulelor care se sparg.

Ați observat că trebuie să așteptați, în medie, 20 de minute, ca să vă puteţi trosni din nou degetele? Acesta este timpul necesar pentru formarea unor noi bule.

Cum spuneam mai sus, pocnitul degetelor de la mână ar provoca artrită, lucru sugerat de numeroase studii întreprinse în această direcție, instabilitate la nivelul articulațiilor, scăderea forței și a funcțiilor mâinii.

Citeşte şi Lucruri pe care mâinile tale le spun despre tine

Din punct de vedere științific, a-ți trosni degetele de la mână ar însemna deteriorarea cartilajului ce acoperă articulația.

Cu toate acestea, nu există încă suficiente evidențe care să demonstreze că ticul respectiv poate distruge circulația sangvină.

Unul dintre cele mai cunoscute studii pe acest subiect este cel care a obtinut Ig Nobel 2009 (varianta opusă a Premiului Nobel/ un premiu dat lucrărilor științifice neconvenționale). Alergologul american Donald Unger și-a trosnit timp de 60 de ani, cel putin de doua ori pe zi, incheieturile doar de la mâna stângă.

Apoi a comparat starea celor doua mâini. A ajuns la concluzia că nu putea vorbi de artrită mai mult la o mană decât la cealaltă.

Nu procedase niciodata la fel cu dreapta și nu a suferit niciodată de artrită după toți acești ani.

Printr-un studiu mai amplu, desfășurat în Detroit în anii ’90, au fost supuse analizei mâinile a 300 de persoane de peste 45 de ani și s-a descoperit că 84% dintre cele care aveau mâinile umflate obișnuiau să-și pocnească degetele.

Totuși, cercetătorii nu au găsit o legătură directă între obicei și inflamația de la nivelul mâinilor persoanelor. Cu alte cuvinte, nu au putut determina dacă oamenii cu probleme la mâini își trosneau frecvent degetele din cauza unor boli anterioare sau obiceiul le-a provocat artrita.

Astăzi se știe ca artrita este o boală genetică, legată de vârstă și de muncile grele desfășurate de-a lungul vieții. Însă, dacă ne îndepărtăm de artrită, despre care nu se știe exact dacă are legătură cu trosnitul degetelor, s-ar putea spune că altele ar fi pericolele: fracturi la nivelul degetelor sau entorse la nivelul ligamentelor, deși cazurile sunt rare.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Doliu național de șapte zile. Un mare politician s-a stins: A salvat economia de la o criză severă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă