„Trebuie sa continuam sa acordam importanta calitatii actelor de urmarire penală. Am observat ca acest aspect – fiindca au fost achitari, restituiri de dosare la procurori – a ajuns să fie folosit ca armă în dezbaterile publice. Am discutat cu colegii nostri sa actionam ca activitatea de urmarire penala sa fie mai buna si sa scadem numarul achitarilor”, a declarat procurorul general Augustin Lazăr, lăudând faptul că DIICOT a reuşit să scadă număru achitărilor în 2016, faţă de 2015.
„E important sa folosim cateva cuvinte cheie pentru strategia noastra si a Ministerului Public, calitatea actului de urmarire penala, atentia la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor. Atentie la activitatea pe care noi trebuie sa o desfasuram in cooperare interinstitutionala, aceasta a fost si ramane cheia succesului”, a punctat Lazăr.
Augustin Lazăr a subliniat importanţa faptului ca poliţia judiciară sa beneficieze de resurse suplimentare: „Anul trecut au fost pierderi substantiale de ofiteri care au beneficiat de expertiza. Multi au plecat la pensie beneficiind de conditii favorabile, acest lucru trebuie sa ne dea de gandit si sa venim cu resurse umane suplimentare”.
Procurorul general a vorbit şi despre OUG 13, care a stat la originea amplelor proteste antiguvernamentale declanşate în toată ţara: „Ordonanta 13 nu mai exista, a plecat in neant. Ordonanta 14 a readus lucrurile in albia constitutionala, ordonanta 14 e constitutionala. Cred ca lucrurile sunt asezate, emotia a trecut, probabil nu vor mai fi surprize, nimeni nu va mai indrazni sa aduca surprize de necosntituitionalitate in fata societatii civile. Nu avem nicio semnalare ca in acea perioada ar fi fost persoane care sa denunte si in practica sa se fi creat anumite probleme. Sunt diverse speculatii, dar eu nu cred ca vor fi din punct de vedere practic niciun fel de consecinte, lucrurile sunt asezate”.