În anul 2011 au fost descoperite 18.000 de noi specii. Clasificarea lor, o provocare

Anul trecut au fost descoperite în lume 18.000 de specii, care au primit diferite nume, unele mai ciudate, altele în amintirea unor figuri importante din diverse domenii, ca de exemplu Mesoparapylocheles michaeljacksoni, un crab care a primit numele lui Michael Jackson, sau meduza Phialella zappai, botezată astfel pentru că cel care a descoperit-o era fan al celebrului muzician Frank Zappa.
Romania TV
28 iun. 2012, 12:36
În anul 2011 au fost descoperite 18.000 de noi specii. Clasificarea lor, o provocare

De fapt, numele celebrului compozitor şi chitarist a fost dat mai multor specii: un guvid, o moluscă şi chiar un păianjen care are pe abdomen o dungă mare neagră ce aminteşte de mustaţa proeminentă a lui Zappa, potrivit Agerpres.

Clasificarea noilor specii este o adevărată provocare pentru că fiecare trebuie să aibă un nume unic şi anual sunt descoperite mii de specii. În 2011, au fost înregistrate în lume 18.000 specii noi de animale, plante sau ciuperci. Oamenii de ştiinţă îşi pun la grea încercare imaginaţia. De cele mai multe ori, cel care face descoperirea poate da speciei propriul său nume latinizat. Uneori, numele este dat după locul descoperirii, dar câteodată cei care descoperă o nouă specie vor să aducă un omagiu unui muzician favorit, unui fotbalist sau cuiva din familie.

Totuşi, inventivitatea cercetătorilor este supusă regulilor Codului internaţional de nomenclatură zoologică. Numele speciei este în general obligatoriu (de exemplu, Panthera pentru felinele mari), dar epitetul este la alegerea celui care face descoperirea. Nu există nicio regulă ‘corectă din punct de vedere politic’ impusă de codul respectiv, dar există o regulă implicită potrivit căreia nu sunt recomandate aluziile la religie.

Internetul oferă acum un câmp larg pentru taxonomie. Cotidianul englez The Guardian lansează un concurs pe internet pentru denumirea a zece noi specii descoperite pe teritoriul britanic. Mai precis, este vorba de specii de crabi, muşte, melci sau moluşte. Ziarul recomandă denumirile amuzate, jocurile de cuvinte sau referinţele culturale. La final, un juriu format din oameni de ştiinţă şi membri ai agenţiei guvernamentale de mediu, Natural England, va selecţiona numele.

Uneori, numele animalelor sunt vândute la licitaţie. Astfel, când zoologul Robert Wallace a descoperit în 2005 o specie necunoscută de maimuţe (lucru rar), el i-a vândut numele la licitaţie. Maimuţa, din specia Callicebus, provine dintr-o pădure boliviană. În martie 2005, Goldenpalace.com, o societate canadiană de cazino on line, câştigă licitaţia cu suma de 650.000 de dolari şi obţine astfel autorizaţia de a-i pune numele de Callicebus aureipalatii, care înseamnă ‘hotel luxos aurit’, dar numele ei folosit în mod obişnuit este ‘Goldenpalace.com Monkey’. Pentru directorul de cazino, interesul a fost evident de natură publicitară.

Dar există o problemă reală etică legată de monetizarea taxinomiei. Fundaţia Biopat, sprijinită de numeroase institute de cercetare şi muzee de ştiinţe ale naturii din Germania, oferă posibilitatea, celor care donează o anumită sumă asociaţiei, să dea un nume unei noi specii animale sau vegetale. Pentru cel puţin 2.600 de euro, doritorii pot boteza o moluscă sau o insectă cu numele partenerului sau al unui actor favorit. Jumătate din donaţie se varsă institutului de cercetări din care face parte cel care a făcut descoperirea, pentru încurajarea cercetării ştiinţifice asupra biodiversităţii. Cealaltă jumătate este destinată finanţării unui proiect de protecţie a mediului aplicat în ţara de origine a speciei şi validat de Biopat. Asociaţia joacă rolul de intermediar între diferiţii actori din domeniul zoologiei şi privaţi. Astfel, o orhidee boliviană i-a fost oferită lui Gorbaciov cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani de unul din prietenii lui germani, iar planta a fost numită Maxillaria gorbatchowii.

‘Sponsorizarea numelor de specii ridică o problemă greu de tranşat’, afirmă Andrew Polaszek, zoolog şi secretar general la ICZN (International Commission for Zoological Nomenclature). ‘Desigur, uneori, numele pot fi vândute pentru cauze bune, dar se pune întrebarea dacă mercantilizarea denumirilor speciilor nu va duce la revendicarea unor drepturi ca cele pentru mărci, sau chiar se vor revendica false descoperiri’, explică acesta regretând lipsa unui sistem de reglementare în taxinomie.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se închid de la 1 ianuarie, după aderarea la Schengen. Toți românii trebuie să știe. Lista completă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
ONG-urile sârbe contestă utilizarea programelor spion de către autorități
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători