Mario Monti va prezenta planul său în senatul italian chiar înainte de votul de încredere din camera superioară, anunţă BBC.
Mii de studenţi protestează în mai multe oraşe, înainte de discursul lui Monti. În Milano aceştia au aruncat cu rachete de semnalizare în poliţişti, potrivit France24.
„Nu suntem obiecte în mâinile politicienilor şi bancherilor. Oamenii înainte de profit!”, scria pe bannerele protestatarilor din Palermo.
Monti, care a închegat un cabinet de tehnocraţi, a dat până acum foarte puţine detalii despre planul său anti-criză dar opinia publică şi clasa politică italiană se aşteaptă ca măsurile să urmeze indicaţiile forurilor economice ale Uniunii Europene. Şeful cabinetului italian s-a declarat încrezător în faptul că planul guvernului său va restabili încrederea populaţiei în autorităţi.
Principalele sarcini ale cabinetului Monti sunt reducerea datoriei publice a Italiei, ajunsă în prezent la 1,9 miliarde de dolari şi restabilirea creşteri economice. Miercuri costul de împrumut al Italiei a trecut de 7%, nivel peste care datoria unui stat din zona euro devine nesustenabilă. Dealtfel atingerea acestui nivel critic în Portugalia, Irlanda şi Grecia a forţat ţările respective să accepte planurile de salvare întocmite de FMI.
Mario Monti, un fost comisar european pe probleme economice, care abia a depus miercuri jurământul de preluare a funcţiei, a numit un bancher pentru a gestiona un super-minister ce comasează Investiţiile, Infrastructura şi Transporturile. Decizia sa, de a conduce personal portofoliul de la finanţe, a fost salutată de şeful grupului miniştrilor de finanţe din Zona Euro, Jean Claude Juncker. Acesta susţine că Monti este omul potrivit actualei situaţii a Italiei şi a adăugat că „implementarea rapidă a tuturor măsurilor recent adoptate de parlamentul italian trebuie să fie prioritatea Italiei pentru a readuce ţara pe calea credibilităţii politice. „Cancelarul german Angela Merkel a anunţat că este dispusă să discute cu Mario monti cât de curând va fi posibil.
Fără politicieni!
Corrado Passera, şeful executiv al consorţiului bancar Intesa Sanpaolo, se află la conducerea mega-ministerului Investiţii, Infrastructură şi Transport.O altă nominalizare cheie a fost fost numirea lui Antonio Catricala, şeful azutorităţii antitrust, în funcţia de sub-secretar al cabinetului premierului. În ciuda zvonurilor care anunţau şi câţiva politicieni în cabinetul său Monti n-a numit niciunul. El a explicat că „absenţa personalităţilor politice în guvernul Monti va primi, paradoxal, mai mult sprijin politic în parlament decât un guvern cu oameni angajaţi politic”. Analiştii politici sunt convinşi că Mario Monti va fi sprijinit în de aleşii italieni şi va primi votul de încredere în Senat precum şi în camera inferioară a parlamentului, în cursul zilei de vineri.
Un singur partid, formaţiunea politică de dreapta Liga Nordului, a anunţat că nu-l sprijină pe Mario Monti.