”Indiscutabil, Europa va trebui să-și asume mai multe responsabilități pentru asta (cheltuieli militare), dar nu putem reduce politicile privind pacea și securitatea doar la volumul cheltuielilor militare. Acest lucru nu ne va permite să combatem schimbările climatice, seceta sau sărăcia”, a spus șeful diplomației germane într-o conferință de presă.
În ultimii ani, SUA le-au cerut constant aliaților lor europeni să aloce apărării cel puțin 2% din PIB. Noul președinte american, Donald Trump, a provocat iritare în rândul politicienilor germani atunci când a descris NATO drept o ‘alianță învechită’.
Citeşte şi SUA nu se mai implică în NATO dacă statele membre nu măresc cheltuielile pentru apărare
Ministrul apărării american, James Mattis, i-a avertizat pe aliații din cadrul NATO că trebuie să-și onoreze promisiunile privind cheltuielile militare pentru a exista siguranța că Washingtonul nu-și va reduce sprijinul față de alianță.
La începutul recentei sale vizite la Bruxelles în calitate de șef al Pentagonului, Mattis s-a abținut să dea un ultimatum explicit sau să spună cum își vor reduce Statele Unite sprijinul față de NATO. Totuși, el a spus că aliații din cadrul NATO trebuie să facă progrese în 2017 și să adopte un plan, cu termene precise, în legătură cu obiectivele privind cheltuielile pentru apărare.