Pufuleţii sunt o „delicatesă” atât pe placul copiilor, cât şi pe cel al adulţilor. „Sunt doar un fel de mămăligă”, ne spunem de cele mai multe ori când cumpărăm o pungă de pufuleţi. Asta pe lângă faptul că sunt uşori şi gustoşi, nu-i aşa? Ei bine, nu e chiar aşa şi ar trebui să fim ceva mai reţinuţi cu ei.
Chiar dacă nu are încă toţi dinţişorii sau poate că vrei ca cel mic să guste din toate câte puţin, specialiştii ne atrag atenţia asupra cerealelor pentru copii, dar şi asupra pufuleţilor din porumb, care nu reprezintă variante sănătoase pentru cel mic.
Pufuleţii sau aşa-zisele cereale din porumb par o variantă comodă, însă sunt nesănătoşi
Anumite cereale care intră în categoria „cereale pentru copii” sunt la fel de „împachetate” în zahăr precum o gogoaşă glazurată, potrivit Consumer Reports.
Specialiştii au studiat modul în care 91 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, şi-au turnat cereale în castron şi au descoperit că, în medie, copiii şi adolescenţii au mâncat cu aproximativ 50 până la 65% mai multe cereale decât cantitatea sugerată pentru o porţie, iar această exagerare s-a întâmplat cu 3 dintre cele 4 tipuri de cereale testate, spun americanii de la Consumer Reports.
Mai mult, acele „biluţe” din mălai de porumb care se găsesc în pachetele de cereale pentru copii sunt în proporţie de 41 la sută zahăr şi nu conţin deloc fibre alimentare, potrivit unor studii de la Rudd Center.
Pufuleţii şi cerealele nu sunt alimente prea indicate pentru alimentaţia copiilor. Conţin multă sare şi mult zahăr, iar din cauza cantităţii mari de sare, vor suprasolicita rinichii copilului.
Chiar dacă ţi se par banali, pufuleţii sunt o „otravă” pentru sănătatea copiilor tăi. Dacă până acum aveai îndoieli în privinţa pufuleţilor şi cerealelor pentru copii, specialiştii îţi explică de ce trebuie să elimini definitiv pufuleţii din alimentaţia micuţului tău.
Pufuleţii tradiţionali sunt fabricaţi din făină de porumb expandată, cu adaos de glucide. Ei au o încărcătură glicemică foarte ridicată. Mai mult, nutriţioniştii subliniază că toate produsele obţinute din porumb au un indice glicemic mare, iar din această cauză creşte riscul ca persoana să facă diabet.
La capitolul valoare nutriţională, pufuleţii sunt un produs alimentar dezechilibrat, au foarte multe zaharuri în compoziţie şi o cantitate mică de proteine. În plus, sunt săraci în vitamine, cu excepţia acelor sortimente în care vitaminele sunt adăugate artificial.
Pufuleţii mai conţin un colorant artificial – azoic galben tartrazină – care poate provoca alergii persoanelor sensibile la aspirină sau astmaticilor. Acest colorant poate provoca dificultăţi de respiraţie, eczeme şi tulburări de vedere.