În noiembrie 2016, procurorul special din fosta republică iugoslavă anunțase că un grup de „naționaliști ruși” plănuia să îl asasineze pe premierul Milo Djukanovici, pentru a forța venirea la putere a unui partid de opoziție.
Moscova a negat orice implicare, iar partidele de opoziție din Muntenegru au apreciat că întregul scandal a fost fabricat și l-au acuzat pe Djukanovici că folosește serviciile de securitate pentru a-și spori dominația politică.
Publicația Sunday Telegraph citează mai mulți oficiali britanici de rang înalt care spun că a existat un complot de a-l asasina pe premierul din Muntenegru și că Rusia a orchestrat totul în așa fel încât, dacă ar fi dejucat, planul să le poată fi atribuit unor naționaliști ruși.
„Vorbim despre un plan de a perturba un Guvern sau de a-l prelua, într-un fel. Doar nu ne imaginăm că nu a existat un anumit proces menit să obțină aprobarea pentru un asemenea demers”, a declarat o sursă citată de publicația britanică.
În articol se arată că serviciile de informații din Marea Britanie și SUA au obținut dovezi că în complot au fost implicate structuri la înalt nivel din Rusia.
Chestionat cu privire la informațiile furnizate de sursele ziarului, Ministerul britanic de Externe a spus doar că cetățeni ruși au fost implicați în complot.
„Statul Muntenegru este cel care trebuie să deruleze o anchetă transparentă și un proces al suspecților”, a spus o purtătoare de cuvânt a ministerului.