UPDATE Discuţiile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor au durat mai puţin de patru minute. Preşedintele Comisiei, Eugen Nicolicea, a citit forma legii, aşa cum a ieşit ea din Senat, şi şi-a întrebat colegii dacă au observaţii de făcut. Cum nimeni nu a luat cuvântul, Nicolicea a supus la vot Legea de aprobare a OUG 14, aceasta fiind adoptată în unanimitate de către deputaţii jurişti, potrivit news.ro.
Plenul Camerei Deputaţilor va dezbate şi vota marţi Legea de aprobare a OUG 14/2017, sub rezerva primirii raportului Comisiei juridice.
UPDATE Biroul permanent al Senatului a aprobat, luni, suplimentarea ordinii de zi a plenului cu proiectul de lege pentru respingerea OUG 13/2017, a anunțat președintele Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu.
„Principalul punct care cred că este de interes public major a fost legat de propunerea care a fost făcută pentru a suplimenta ordinea de zi (a plenului Senatului — n.r.) de astăzi, având în vedere că s-a redactat raportul de către Comisia juridică, cu proiectul de lege de respingere a OUG 13. Așadar, cei care aveau anumite griji că, după abrogare, ordonanța mai mișcă încă, astăzi o omorâm complet, ca să fie așa … foarte clar, pe înțelesul tuturor. Cu toate că era moartă, unii cred că acest lucru e necesar. Prin urmare, ordinea de zi a fost modificată și în plen veți asista la adoptarea proiectului de lege de respingere a OUG„, a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței conducerii Senatului.
Comisia juridică a întocmit, luni, în unanimitate, un raport de admitere cu două amendamente privind proiectul de lege referitor la OUG 13/2017, abrogată prin OUG 14/2017, modificându-se atât titlul, cât și articolul unic al proiectului în sensul respingerii actului normativ.
UPDATE Senatorii jurişti au votat în unanimitate, luni, modificarea proiectului de lege de aprobare a OUG 13/2017, abrogată prin OUG 14/2017, în proiect de lege de respingere a acesteia, la propunerea Ministerului Justiţiei. De la Senat, OUG 13 va merge la Camera Deputaţilor, care este forul decizional.
Raportul Comisiei juridice de respingere a OUG 13 va intra luni, la ora 16.00, pe ordinea de zi a plenului Senatului. După votul din Senat, OUG 13 va fi transmisă Camerei Deputaţilor care este forul decizional în acest caz.
Legea de aprobare a OUG 14/2017, prin care este abrogată OUG 13, a fost votată săptămâna trecută de Senat, iar acum intră în procedură legislativă în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Şedinţa Comisiei juridice va începe la ora 15.00.
Săptămâna trecută, Comisia juridică a avut o discuţie premergătoare, în urma căreia s-a decis ca luni sau marţi să aibă loc şi votul final în plen. „Voi solicita Biroului Permanent ca luni să lucrăm în paralel cu plenul, în aşa fel încât plenul să se poată pronunţa luni sau marţi pe ordonanţa 14, să o aprobe”, afirma preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea.
El mai spunea că a propus ca în corpul legii de adoptare a OUG 14 să fie specificat faptul că OUG 13 şi-a încetat efectele la data la care a fost abrogată.
O şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor are loc şi luni, însă ea este rezervată legilor cu raport de respingere, astfel încât cel mai probabil marţi dimineaţa se va vota în plen Legea de aprobare a OUG 14, în funcţie de raportul dat de Comisia juridică.
Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că legea de aprobare a OUG 14 va fi votată cel mai târziu marţea viitoare şi în Camera Deputaţilor care este for decizional, social-democratul susţinând că „ne învârtim un jurul unei ordonanţe care este abrogată” şi nu există „încă un pretext de enervare”.
OUG 14, care abrogă ordonanţa de modificare a codurilor penale, a fost aprobată, marţea trecută, în unanimitate de Senat. Astfel, au fost înregistrate 118 voturi „pentru”, numărul senatorilor prezenţi la vot.
Tot luni, în Senat, va fi luată în discuţie, în primă Cameră sesizată, Legea de aprobare a OUG 13/2017, după mai multe dezbateri cu privire la modul în care se va proceda asupra proiectului. Iniţial, liderii PSD au afirmat că OUG 13 şi-a încetat efectele odată cu OUG 14, astfel încât nu mai este nevoie de un vot separat. Cu toate acestea, în urma dezbaterilor din spaţiul public, social-democraţii au decis să respingă prin lege şi OUG 13.
Liviu Dragnea spune că s-a consultat cu preşedinţii comisiilor juridice pentru o soluţie care să pună capăt speculaţiilor. „Am discutat cu preşedinţii comisiilor juridice ale celor două Camere şi am decis să ducem procesul până la capăt. Vom vota legea de respingere a OUG 13 pentru a nu mai rămâne loc de nicio interpretare”, a conchis preşedintele Camerei Deputaţilor.
Şedinţa Comisiei juridice a Senatului va începe la ora 12.00, tot marţi fiind aşteptat şi un vot în plen. Soluţia convenită este ca Legea de aprobare a OUG 13 să fie transformată în Lege privind respingerea OUG 13.
Senatul este, în acest caz, primă Cameră sesizată, iar Legea privind OUG 13 va ajunge şi la votul Camerei Deputaţilor.