Directorul Televiziunii Române Irina Radu: Performanţa în 2016 a fost să rămânem în viaţă

Situația TVR este una critică, iar pentru redresare televiziunea publică are nevoie de colaborarea celor doi parteneri - mediul politic și managementul intern, a apreciat marți directorul media European Broadcasting Union (EBU), Jean Philip De Tender, în timp ce președintele director general al Televiziunii Române, Irina Radu, a mărturisit că 2016 a fost cel mai greu an din istoria instituției.
Romania TV
21 feb. 2017, 14:53
Directorul Televiziunii Române Irina Radu: Performanţa în 2016 a fost să rămânem în viaţă

Declarațiile au fost făcute în contextul prezentării „Raportului Intercolegial”, realizat benevol de reprezentanți ai EBU, asupra situației TVR.

„TVR a încheiat acum câteva săptămâni cel mai greu an din istoria sa”, a afirmat Irina Radu. Ea a amintit de problemele de audiență, de organigramă și de datoriile istorice ale instituției pe care o conduce. Astfel, a subliniat ea, TVR a ajuns de la 22% cotă de piață în 2006, la 3,4% în perioada actuală, în contextul în care „investiția în programe a scăzut cu 90%”. Mai mult, ea a amintit că televiziunea are datorii istorice de aproximativ 145 de milioane de euro, iar aceste datorii au fost acumulate în timp.

Irina Radu a spus că problemele TVR au fost prezentate în rapoartele de activitate din perioadele respective. „Aceste rapoarte de activitate au ajuns în Parlament. Parlamentul le-a picat când a dorit să le pice”, a afirmat ea.

Înaintea prezentării reprezentanților EBU, Irina Radu a evidențiat câteva cifre ce ilustrează situația TVR.

Astfel, anul trecut, TVR a trebuit să plătească salariaților ce au acționat în judecată instituția 1.121.100 de euro. Sumele executate de salariați s-au ridicat la 10,5 milioane de euro, la care s-au adăugat executările din 2015, de peste 4 milioane de euro. „Performanța pentru noi în 2016 a fost să rămânem în viață”, a subliniat ea. 

La rândul său, Jean Philip De Tender a remarcat că, pentru ca „Televiziunea Română să aibă succes, are nevoie de colaborarea celor doi parteneri — actorii politici și managementul TVR, „care trebuie să ajungă la nivelul următor”. El a evidențiat nevoia de finanțare pe termen lung. „Față de alte țări din Europa, nivelul de finanțare al TVR este mult mai scăzut”, a adăugat De Tender. „Există mult prea multă ingerință din partea politicului”, a susținut el.

În ceea ce privește managementul TVR, a apreciat reprezentantul EBU, în interiorul instituției „rolurile sunt oarecum încurcate”. „Directorul general trebuie să se autocontroleze, ceea ce este nefiresc”, a explicat el, referindu-se la faptul că PDG-ul TVR este și președintele Consiliului de Administrație al instituției.

„Situația e critică, dar eu sunt optimist, pentru că am văzut că au fost plantate deja niște semințe și au început să apară niște schimbări”, a declarat el.

Directorul Departamentului Juridic al EBU, Richard Burnley, a arătat că TVR, „un brand istoric foarte puternic”, s-a confruntat cu „un obstrucționism politic, care a dus la un fel de paralizie”. De asemenea, în privința managementului, a afirmat el, „nu se aplică normele de conflict de interese la nivel intern”.

„Am înțeles și am fost dezamăgiți să aflăm că a fost eliminată taxa radio-tv. E nevoie de o sursă de finanțare astfel încât televiziunea să poată supraviețui pe termen lung. Am dori să existe mecanisme de salvgardare, care să garanteze că nu mai există imixtiuni politice”, a subliniat el.

Potrivit Irinei Radu, până la 31 martie datoriile TVR la bugetul de stat vor fi plătite. „Acestei instituții i se dă o șansă după 10 ani de bătaie de joc. Mi s-ar părea o nenorocire ca noi să lucrăm ca până acum”, a declarat Irina Radu.

O formulă de asigurare a independenței televiziunii publice ar fi, au apreciat reprezentanții EBU, alocarea unui procent din PIB, în contextul eliminării taxei radio-tv. Referitor la această taxă, reprezentanții EBU au spus că procesul prin care era colectată era unul greu de controlat.

DailyBusiness
Senatul iartă pensionarii și le oferă mai mulți bani! Legea s-a adoptat AZI
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Mâncarea care îți îmbunătățește circulația sângelui și scade riscul de hipertensiune. Te și ajută să te saturi mai repede
Capital.ro
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
Playtech.ro
Doamne, cum arată Andreea Bănică nemachiată și în costum de baie la 46 de ani! Puține vedete au curaj să se afișeze așa
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau 55.000 de euro GRATIS de la Guvern
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
S-a rupt coaliția. Lovitura dată Ciucă l-a năucit pe Ciolacu
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Cine este Maria, românca găsită moartă în grădina unei vile din Italia. Ar fi fost ucisă de un adolescent de doar 17 ani
Cancan.ro
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei sale soții. Cei doi duc o bătălie grea la tribunal pentru custodia fiului lor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani ne-am judecat
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Premierul belgian Alexander De Croo critică dur Biserica Catolică pentru abuzuri sexuale
MediaFlux
SUBMARIN NUCLEAR SCUFUNDAT! ALERTĂ la NIVEL MONDIAL! Nu se RECUNOAȘTE NIMIC
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Studenţii cresc cu 20% cererea pe piaţa închirierilor de locuinţe şi trag în sus chiriile apartamentelor vechi