Klaus Iohannis, la bilanţul DNA: Nefericita OUG 13 a fost abrogată. Sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi la şedinţa de bilanţ pe 2016 a DNA, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Şeful statului nu a mers miercuri la bilanţul Poliţiei Române, deşi nu avea nimic anunţat pe agenda de zi. În schimb, în urmă cu o săptămână a participat la bilanţul activităţii DIICOT pe 2016.
Filip Stan
22 feb. 2017, 13:45
Klaus Iohannis, la bilanţul DNA: Nefericita OUG 13 a fost abrogată. Sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată

UPDATE Discursul complet al preşedintelui Klaus Iohannis la sedinţa de bilanţ al DNA, transmis de Administraţia Prezidenţială:

Doamnă Procuror-şef al Direcției Naționale Anticorupție,
Doamnă Preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie,
Doamnă Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Doamnă Ministru interimar al Justiţiei,
Domnule Procuror General al României,
Excelențele Voastre doamnelor și domnilor ambasadori,
Doamnelor şi domnilor,

Încep prin a vă felicita pentru bilanțul prezentat.

Au trecut aproape 15 ani de când a fost constituit Parchetul Național Anticorupție în anul 2002, precursorul DNA, iar România a demonstrat, pe parcursul acestei perioade, că a reușit să își mărească, din punct de vedere instituțional, capacitatea de a lupta împotriva corupției, pentru consolidarea statului de drept.

De la an la an, încrederea cetățenilor în justiție a crescut, iar succesul luptei anticorupție a ajuns să fie apreciat nu doar intern, ci şi la nivel internațional, ţara noastră fiind în punctul de a exporta acest model în regiune.

Această evoluţie nu ar fi fost posibilă dacă în România nu s-ar fi produs o temeinică asumare socială a unui set de valori solide.

În tot acest interval nu numai capacitatea statului de a face față provocărilor ce țin de corupție a crescut, dar, lucru extrem de important, și mentalitățile s-au schimbat.

Am avut dovada acestui fapt recent, când am văzut cu toţii că cetățenii României anului 2017 nu mai tolerează minciuna, corupția sau compromisul. Dimpotrivă, aceşti oameni au așteptări pe măsură de la instituțiile statului, au așteptări ca viața publică să aibă în centrul ei respectarea legii și integritatea.

La noi s-a întâmplat un lucru extraordinar, principiile abstracte şi valorile fundamentale care stau la baza statului de drept au devenit preocupări concrete pentru cetăţeni.

Iar când acestea au fost puse în mod brutal în pericol, a existat o reacţie civică fără precedent. România a devenit nu numai un model de bune practici instituţionale în materie de luptă anticorupţie, ci şi o sursă de inspiraţie pentru cetăţenii altor state de a manifesta şi a-şi exprima în mod public refuzul de a mai accepta actele de corupţie.

Începutul acestui an ne-a găsit într-un context în care lupta anticorupție a fost pusă în mod real la încercare.

Indignarea și mobilizarea fără precedent a românilor din ultima lună, ca și reacțiile partenerilor externi sunt semnale clare că ţara noastră trebuie să își continue parcursul de consolidare a democrației și statului de drept și, în acest sens, continuarea luptei anticorupție este o cerință esențială dacă ne dorim un stat modern.

De altfel, încercările Executivului de a modifica legislaţia penală au fost amendate în raportul MCV de anul acesta, în care se trage un semnal serios de alarmă în sensul că orice schimbări menite să slăbească eficacitatea instituţiilor judiciare care combat corupţia ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate de România în acest domeniu.

Iată, deci, că ireversibilitatea luptei anticorupţie nu este una garantată. Măsuri legislative care slăbesc domeniul de aplicare al infracţiunilor de corupţie, ingerinţa factorului politic în actul de justiţie, campaniile media duse la adresa unor magistraţi sau instituţii judiciare sunt doar câţiva dintre factorii care pot afecta radical traseul pe care s-a înscris România.

Ordonanța nr. 13, nefericita Ordonanță 13 din 2017, a fost abrogată, măsurile amenințătoare la adresa luptei anticorupție au fost retrase și sabia lui Damocles pare a fi fost, pentru moment, îndepărtată.

Avem o legislaţie adesea deficitară, care generează probleme de interpretare. În mod incontestabil, ea trebuie amendată, dar măsuri precum cele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală sau legi de grațiere colectivă au nevoie de o dezbatere amplă în spațiul public, de transparență și responsabilitate în procesul de luare a deciziilor.

Sunt aspecte de neignorat în România anului 2017.

Aprecierea oportunității adoptării unor astfel de măsuri și intervenții trebuie să fie expresia unei dezbateri reale în Parlament, după consultarea specialiștilor și preluarea expertizei din domeniu, dezbatere care să includă și punctul de vedere al minorității parlamentare, al opoziției.

Întregul proces decizional trebuie realizat cu o consultare reală a sistemului judiciar, cel care este chemat să aplice astfel de măsuri.

În acest sens, acțiunile mele, ca Președinte, au fost de fiecare dată în spiritul asigurării unei cooperări loiale între instituții și, de aceea, în tot procesul decizional care va urma, am încredere că DNA și instituțiile din sistemul judiciar vor juca un rol activ prin prisma pozițiilor avizate pe care le pot expune, bazate pe activitatea lor de zi cu zi.

Doamnelor și domnilor,

Datele şi cifrele din raportul de activitate arată într-adevăr faptul că lupta DNA împotriva marii corupții duce la bunăstare socială, lucru care se va reflecta în primul rând în buzunarele cetățenilor.

Din acest punct de vedere, un subiect extrem de important rămâne cel al recuperării prejudiciilor produse statului prin fapte de corupţie comise de persoane pentru care s-a stabilit vinovăţia, prin decizie judecătorească definitivă.

Activitatea instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu trebuie să fie una susţinută, pentru ca rezultatele să devină cu adevărat semnificative într-un domeniu în care cetăţenii au, pe bună dreptate, mari aşteptări.

O societate în care lupta anticorupţie este eficientă este una în care cei care au fost găsiţi vinovaţi nu se mai bucură în continuare de banii sau bunurile dobândite prin încălcarea legii.

Doamnelor şi domnilor,

Lupta împotriva corupţiei prin mijloacele legale de care dispune statul este necesară şi trebuie continuată.

Dar ea nu va fi suficientă pentru a combate definitiv acest flagel fără componenta de prevenire, care trebuie să capete din ce în ce mai multă substanţă.

În acest domeniu, profilaxia trebuie să însemne integritate şi responsabilitate la nivelul conducerii tuturor instituţiilor publice. Este, de altfel, şi una dintre aşteptările legitime ale societăţii în ceea ce priveşte reforma administraţiei publice.

Am intrat într-o nouă etapă de maturizare a României, o Românie construită pe o cultură a integrității şi corectitudinii în viața publică.

Importanța continuării eforturilor făcute în domeniul transparenței și integrității publice, recuperarea prejudiciilor, dimensiunea de prevenție sau eforturile în direcția promovării educației juridice sunt doar câteva dintre măsurile pentru realizarea cărora este nevoie de cooperare.

Nu putem să reuşim în acest demers care pune pe primul loc integritatea și interesul general al cetățenilor fără punți reale între instituțiile statului.

România se află într-un moment în care poate păşi cu încredere pe drumul democraţiilor consolidate, în care mecanismele statului de drept sunt independente de voinţa politică.

Este nevoie de foarte mult echilibru şi înţelepciune din partea tuturor părţilor implicate pentru ca progresele făcute până acum să nu fie pierdute. Ceea ce trebuie să primeze este dezideratul României de a deveni un stat puternic, care apără interesele cetăţenilor săi.

În această nouă paradigmă, DNA rămâne o instituţie cheie, cu un rol esenţial în combaterea fenomenului corupţiei şi al respectării legii.

Prin activitatea dumneavoastră de anul trecut, aţi arătat că obiectivele pe care vi le-aţi asumat pot fi transformate în realități palpabile.

Doamnelor şi domnilor,

Închei prin a vă reasigura de faptul că veți avea în mine un partener și un sprijin necondiționat în consolidarea statului de drept, fiindcă este convingerea mea fermă că dezvoltarea reală a României depinde de asta!

Vă mulțumesc și vă doresc în continuare mult succes!


UPDATE Klaus Iohannis, declaraţii:

Vă felicit pentru bilanţul prezentat.

De la an la an, încrederea cetăţenilor în justiţie a crescut.

Suntem în punctul ca ţara noastră să exporte acest model în regiune.

Cetăţenii României anului 2017 nu mai tolerează minciuna sau compromisul.

Principiile abstracte care stau la baza statlui au devenit preocupări concrete.

Când acestea au fost puse în pericol, cetăţenii au protestat.

Ţara noastră trebuie să-şi continue parcursul pe calea statului de drept.

Încercările de modificare a legislaţiei penale au fost cuprinse în raportul MCV.

Nefericita OUG 13 a fost abrogată.

Momentan, pericolul pare a fi îndepărtat.

Întregul proces decizional trebuie realizat cu consultarea întregului sistem judiciar.

Am încredere că DNA şi instituţiile din sistemul judiciar vor fi consultate.

Lupta DNA împotriva marii corupţii duce la bunăstare socială, arată datele statistice.

De aceea, o componentă importantă a luptei anticorupţie rămâne recuperarea prejudiciilor din dosarele de mare corupţie.

Lupta trebuie continuată, dar nu va fi gata niciodată fără prevenire.

Am intrat într-o nouă etapă de maturizare a democraţiei.

Veţi avea în mine un partener de nădejde în continuarea luptei anticorupţie.


UPDATE Şedinţa de bilanţ a început la ora 11.00 cu intonarea Imnului Naţional.

Laura Codruţa Kovesi, declaraţii:

Eforturile sistemului de justiţie trebuie susţinute de cadrul legislativ.

Datele statistice arată o creştere a eficienţei DNA.

Au fost trimişi în judecată peste 1.200 de inculpaţi (3 miniştri…)

Investigaţiile penale trebuie dublate de măsuri preventive.

Mai mult de un sfert din inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru abuz în sefviciu, cu un prejudiciu însumat de 260 milioane de euro.

Abuzul în serviciu nu a fost dezincriminat de Curtea Constituţională, ci doar interpretat.

Există vulnerabilităţi majore în sistemul de achiziţii publice.

Se plătesc sume mai mari, se condiţionează comisioane.

Cel mai des e vorba de abuzuri care maschează o mită.

Au fost cazuri în care preţurile de achiziţie au fost cu de la 50% până la 800% mai mari decât cele normale. Aici nu poate fi vorba de greşeală, nu poţi greşi cu 800%.

Atacurile la adresa sistemului judiciar şi a DNA au fost fără precedent în 2016.

Mulţumesc reprezentanţilor ambasadelor care sunt prezenţi aici şi care ne-au ajutat în implementarea unor programe.

Un procuror nu falsifică probe, nu are o agendă ascunsă.

Actele sale sunt verificate, aprobate sau respinse, de judecător. Ei decid în dosarele DNA.

Când procurorii au încălcat regulile sau etica, au părăsit DNA.

Suntem exigenţi cu noi înşine.

Dragi colegi, vă mulţumesc pentru efortul vostru!

Suntem procurori şi ne pasă! Să nu uităm că noi suntem DNA!

 

Preşedintele Klaus Iohannis a avut remarci critice la adresa ministrului de Interne, Carmen Dan, după incidentele violente din timpul protestelor din Piaţa Victoriei de la începutul lunii februarie.

„Foarte grav mi s-a părut faptul că doamna Ministru de Interne s-a dus la televizor şi a spus că ea nu a ştiut nimic. Păi dacă nu a ştiut nimic este cu atât mai grav. Înseamnă că nu conduce ministerul, ci doar stă în minister. Acest lucru este inadmisibil”, a declarat Klaus Iohannis pe 2 februarie.

Cu aceeaşi ocazie el a luat apărarea DNA, în contextul în care emiterea OUG 13 scosese deja sute de mii de români în stradă.

„Fiecare poate să-şi imagineze ce dorește, însă eu vă spun un lucru foarte clar, şi mai ales guvernanţilor: Jos mâinile de pe DNA!

Preşedintele Klaus Iohannis nu a participat la şedinţa de bilanţ a Poliţiei Române de miercuri, la care a fost prezentă Carmen Dan, ministrul de Interne, în schimb şi-a anunţat prezenţa la şedinţa de bilanţ a DNA de joi. Klaus Iohannis nu a mers la bilanţul Poliţiei Române nici anul trecut, însă atunci era plecat din ţară, la Consiliul Europei.

La fiecare început de an instituţiile din domeniul siguranţei naţionale, a apărării şi din justiţie îşi prezintă bilanţurile pe anul anterior. În acest an au fost doar două astfel de bilanţuri: la DIICOT, unde Klaus Iohannis a fost prezent, şi la Ministerul de Interne (Poliţia Română), unde preşedintele nu a mers.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Pomul pe care trebuie să-l elimini din grădină în luna decembrie. Doar așa vei avea o recoltă bogată și nu îți vei atrage necazuri. Puțini gospodari cunosc acest secret al prosperității
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Semnalul din trafic la care tresare orice șofer. Când vin sancțiunile
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy