„În ciuda faptului că Guvernul României a aprobat la 12 ianuarie ac HG 18/2017, care prevede că începând cu 1 martie «pacientul beneficiază de prescripţie medicală la momentul diagnosticării cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se accesul rapid la medicamentele necesare, cu efect în îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor», CNAS doreşte introducerea nejustificată a unui set de criterii care să îngreuneze semnificativ accesul pacienţilor cu boli reumatice grave la terapia biologică la care sunt îndreptăţiti prin lege şi să anuleze practic efectul benefic al prevederilor HG 18/2017”, arată reprezentanţii Ligii Române contra Reumatismului.
Ei susţin că CNAS doreşte introducerea unor limitări nejustificate ale opţiunilor terapeutice, prin obligarea medicului să prescrie tuturor pacienţilor, indiferent de starea bolii sau evaluarea riscului individual, a unui singur mediment biologic, într-o ordine prestabilită pe criterii administrative.
„Un asemenea demers de neînţeles contravine flagrant atât recomăndarilor internaţionale, cât şi unui elementar bun simţ, care impune adaptarea tratamentului particularităţilor fiecărui pacient. Aceasta reprezintă o imixtiune inacceptabilă în actul medical şi limitează drastic accesul bolnavului la tratament, condamnându-l, practic, la «durere silnică pe viaţă» şi – în cele din urmă – la scaunul pe rotile”, au mai spus reprezentanţii Ligii Române contra Reumatismului, potrivit News.ro.
Totodată, potrivit acestora, CNAS ar dori obligarea pacientului aflat în terapie biologică să obţină prescrierea medicaţiei antireumatice non-biologice numai de la medicul specialist, şi nu de la medicul de familie.
„Măsura este lipsită de orice urmă de raţionalitate deoarece obligă suferinzii de poliartrită reumatoidă, dintre care mulţi au grave deficienţe locomotorii, să calătorească, unii dintre ei, sute de kilometri – în fiecare lună şi pe propria cheltuială – pentru a obţine o reţetă pe care o pot prescrie şi doctorii de familie, aflaţi aproape de casă; va aglomera şi mai mult spitalele regionale sau cele din marile oraşe, acolo unde se află doctorii specialişti reumatologi, care, în loc să trateze bolnavii, vor scrie reţete şi totodată măsura contravine interesului pacientului, care trebuie să aibă acces la terapiile simple cât mai usor, adică prin intermediul medicului de familie, aşa cum este în prezent”, mai susţine Liga Română contra Reumatismului.
În plus, CNAS ar viza, potrivit Ligii Române contra Reumatismului, refuzul terapiei biologice pentru acei pacienţi care nu sunt înregistraţi cu prescripţii decontate în sistemul electronic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
„Măsura este, în cel mai bun caz, un afront adus zecilor de mii de bolnavi care caută cu disperare să cumpere Metotrexat, un banal şi ieftin medicament, esenţial în tratamentul cancerului şi al poliartritei reumatoide, dar care lipseşte din farmacii. În aceste conditii, mulţi bolnavi «fac rost» de medicament fie din Bulgaria, fie din Ungaria sau din Austria, pe propria cheltuială. Este absurd să refuzi terapia biologică din acest motiv, în condiţiile în care statul nu este în stare să asigure disponibilitatea unui medicament pe piaţa internă şi pe care pacienţii, în disperare de cauză, şi-l procură cum pot şi pe cheltuiala lor, din ţările învecinate”, a precizat sursa citată.
Mai multe organizaţii care apără drepturile pacienţilor – Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Asociaţia Pavel, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania – s-au alăturat protestului Ligii Române contra Reumatismului faţă de propunerile „abuzive” ale CNAS, mai arată Liga.