Lege pentru modificarea Codului Fiscal, depusă de Liviu Dragnea: TVA zero pentru locuinţe sociale, servicii din agricultură şi firme

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus o lege care prevede TVA zero pentru locuinţe şi construcţii destinate oamenilor nevoiaşi, servicii din agricultură, difuzare de publicitate prin mass-media, dar şi majorarea plafonului până la care firmele sunt scutite de TVA de la 65.000 de euro la 88.500 euro.
Iulian Tudor
23 feb. 2017, 06:34
Lege pentru modificarea Codului Fiscal, depusă de Liviu Dragnea: TVA zero pentru locuinţe sociale, servicii din agricultură şi firme

Legea pentru modificarea noului Cod Fiscal, depusă de Liviu Dragnea, la Senat, prevede “aplicarea cotei zero TVA” pentru livrarea de locuinte de către persoane fizice, livrarea de construcţii destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap, livrarea de clădiri către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei, potrivit Mediafax.

“Măsura are în vedere sprijinirea sectorului serviciilor sociale, prin reducerea cotei de TVA de la 5% la 0% pentru clădirile utilizate în scopuri sociale, precum şi facilitarea accesului populaţiie la o locuinţă fără suportarea TVA”, susţine Liviu Dragnea, în expunerea de motive a proiectului de lege.

În cazul serviciilor de difuzare de publicitate prin mass-media se aplică cota redusă de TVA de 0%, “în vederea stimulării acestui sector de activitate”, potrivit proiectului de lege.

„Pentru susţinerea agriculturii, se propune reducerea de la 9% în prezent, la 0% a cotei de TVA pentru cele mai importante inputuri (…) Măsura va contribui la reducerea rambursărilor de TVA datorat în principal aplicării taxarii inverse pentru livrarea unor produse agricole şi îmbunătăţirea fluxurilor financiare în acest sector”, spune liderul PSD, în expunerea de motive.

Codul Fiscal al urma să fie modificat şi pentru majorarea plafonului de scutire până la care micile întreprinderi nu au obligaţia plăţii TVA de la 220.000 lei (65.000 euro la cursul la data aderării) la 300.000 de lei (88.500 euro la cursul de la data aderării), prevede proiectul de lege.

“Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 226 alin. (2), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, al cărui echialent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 300.000 de lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la articolul 268 alin (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutie conform art. 294 alin (2) litera b”, potrivit proiectului de lege.

Proiectul de lege stabileşte reguli referitoare la aplicarea scutirii de TVA pentru întreprinderile mici înfiinţate anterior anului 2017, precum şi pentru cele înfiinţate în perioada 1 ianuarie – 28 februarie şi pentru cele înfiinţate începând cu data de 1 martie 2017.

“Persoanele impozabile înfiinţate cu data de 1 martie au obligaţia solicitării înregistrării în scopuri de TVA conform articolul 316 din Legea nr 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, dacă depăşesc plafonul de scutire de 300.000 lei, în perioada 1 martie – 31 decembrie 2017”, potrivit sursei citate.

De asemenea, persoanele impozabile înregistrate în scopuri TVA anterior anului 2017 pot solicita scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform articolului 316 din noul Cod Fiscal, “după data de 1 martie 2017, inclusiv, dacă nu au depăşit plafonul de scutire de 220.000 lei din anul precedent, respectiv 2016 şi dacă până la data solicitării scoaterii din evidenţă nu au depăşit plafonul de scutire de 300.000 lei”.

“Majorarea plafonului va conduce la posibilitatea unei categorii mai mari de contribuabili să opteze pentru a nu se înregistra ca plătitorii de TVA, în condiţiile în care calitatea de plătitor implică o serie de obliaţii care conduc la creşterea sarcinilor administrative a contribuabililor, precum şi a costurilor acestora”, afirmă Liviu Dragnea, potrivit expunerii de motive a actului normativ.

Solicitarea de scoatere din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA se depune la organele fiscale competente între data de 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă.

Anularea TVA va fi valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri TVA.

Spynews
Fiica lui Tzancă Uraganu și a Alinei Marymar a împlinit un an. Cum a arătat petrecerea organizată pentru micuță | FOTO
Bzi.ro
Câte kilograme are Inna: S-a urcat pe cântar și și-a uimit fanii!
Fanatik.ro
Comoara găsită de o femeie într-un râu. I s-au înmuiat picioarele când a văzut ce a scos din apă
Capital.ro
ADIO, DAN! România a pierdut vocea sa de aur: A plecat azi dintre noi
Playtech.ro
Uluitor ce schimbare! Păpușa de la Glina s-a transformat TOTAL acum. E de nerecunoscut la 18 ani
DailyBusiness
MAREA amnistie fiscală! Ciolacu anunță dobânzi și penalități ANULATE și reduceri de 3%
Adevarul
Cel mai șocant caz de iubire obsesivă din istorie. De ce a fost în stare un medic pentru a trăi alături de dragostea vieții sale
Spynews
Radu Vâlcan și-a descoperit noi pasiuni, după botezul fiicei Laurei Cosoi! Prezentatorul TV s-a apucat de olărit! | VIDEO
Spynews
Cristi Tănase și soția lui se întâlnesc, din nou, în instanță! Dodel, acuzat că nu s-ar implica în creșterea fiicei lor | FOTO
Evz.ro
Asia Express sezonul șapte. Cele mai tari aventuri din viață pentru Betty Salam şi Cătălin Vişănescu
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
wowbiz.ro
Gheorghe Dincă aruncă bomba, la 5 ani de la cazul Caracal! Ce i-a făcut, de fapt, Alexandrei Măceșanu
Cancan.ro
De ce a murit Alina, femeia de afaceri din Gorj căreia i s-a făcut rău la volan. Verdictul medicilor
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Mânăstirea din România unde au fost ascunse 200 de tone de aur! Cum a fost păstrat tezaurul Băncii Naționale, fără a fi descoperit de forțele rusești
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță. Românii o iubeau. Odihnește-te în pace!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ion Țiriac, discurs-manifest după ce primarul Daniel Băluță a inaugurat patinoarul de 10.000.000 de euro din sectorul 4! „M-am întâlnit cu domnul David Popovici și mi-a zis asta”
stirilekanald.ro
Te trec fiorii! Gheorghe Dincă, detalii cutremurătoare la 5 ani de la cazul Caracal. Ce a povestit despre fetele care au dispărut din curtea sa: „Cu ce sunt monstru?”
substantial.ro
Amenajarea dormitorului pentru un somn odihnitor
MediaFlux
ANUNȚUL Poștei Române pentru PENSIONARI. Poștașii deja au trecut la TREABĂ.
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...