Ministrul Liviu Pop s-a arătat nemulţumit de activitatea Consiliului, în special din cauza faptului că nu a depus raportul de activitate, ce trebuia remis Ministerului Educaţiei până la data de 28 iunie.
„Nu pot accepta politizarea CNATDCU„, a spus Pop pentru RTV.NET.
„Pe 21 iunie am înaintat o adresă prin care am cerut un raport de activitate, o analiză a numărului controalelor, poziţia conducerii faţă de anumite criterii, câte sesizări au fost primite, care a fost activitatea, cu un răspuns până ieri, la ora 12. Nu s-a primit nimic aşa că am emis un ordin prin care am suplimentat numărul de membri”, a declarat Pop.
El a invocat două considerente majore în luarea acestei decizii. Primul este numărul mare de sesizări privind inactivitatea şi viciile de procedură ale comisiilor ce fac parte din Consiliu. Astfel, comisia de medicină nu s-a mai întrunit din decembrie, iar 11 procese sunt pe cale de a fi pierdute de către Ministerul Educaţiei din cauza deciziilor comisiei de teologie.
„Acest Consiliu este total ineficient şi total nefuncţional. Cu siguranţă, voi trimite pe cineva în control pentru că sunt chestiuni tehnice care trebuie verificate. Nu ştiu câte teze au invalidat, câte controale au făcut în universităţi„, a mai spus Pop.
„Singura comisie care poate analiza, în România, teza de doctorat este Comisia de Etică. Dl Miclea şi dl. Andruh s-au antepronunţat, fapt pentru care s-ar putea să schimb datele problemei în cel mai scurt timp. Cele două persoane au spus că dl Ponta a plagiat. Nu este legal, pentru că singura care poate spune este Comisia de Etică”, a adăugat Pop.
Membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) au fost convocaţi la şedinţă, vineri, deşi printr-un ordin de ministru emis joi a fost desfiinţat Consiliul General, după ce conducerea nu a prezentat ministrului Educaţiei raportul de activitate solicitat. Ordinul a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.
În jurul orei 10.30, Liviu Pop a venit la şedinţa Consiliului pentru „a le spune cu subiect şi predicat” că nu acest for este îndreptăţit să analizeze acuzaţiile de plagiat.
Ministrul interimar al Educaţiei a solicitat conducerii CNATDCU să comunice în scris, până în 28 iunie, raportul privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior, în baza unor indicatori specifici şi numărul controalelor efectuate în universităţi privind modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare, numărul sesizărilor primite şi analizate, poziţia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numărul tezelor de doctorat analizate.
Întrucât până joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiinţat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusă mărirea componenţei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceştia să fie reprezentanţi de la toate universităţile, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Liviu Pop.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 19 iunie, că preşedintele Traian Băsescu este cel care a provocat acuzaţiile de plagiat la adresa sa. „Şi ultimul copil îşi dă seama cine îmi spunea „dottore”, a declarat Ponta, precizând că fostul ministru Daniel Funeriu este sursa anonimă citată de presă.
„Nu mă lupt cu cei care execută ordinele preşedintelui”, a mai spus Ponta. „Singurul reproş este faptul că nu am pus în subsolul paginii autorul, ci la sfârşit, în bibliografie. Dacă aceasta este o greşeală, sunt gata să plătesc pentru ea”, a declarat Victor Ponta
Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung şi revistei Nature, aceasta din urmă susţinând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.