Curtea de Apel Târgu Mureş a respins ca nefondată, vineri, cererea de eliberare a fostului primar al municipiului Cluj Napoca Sorin Apostu sub control judiciar, depusă de avocaţii acestuia.
Magistratul Mihaela Ramona Creţu a precizat că sentinţa este atacabilă cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 24 de ore de la comunicarea ei către inculpat şi în termen de 24 de ore de la pronunţare de către DNA.
Curtea de Apel Târgu Mureş urma să se pronunţe miercuri asupra noii cereri de eliberare provizorie sub control judiciar a fostului primar Sorin Apostu, formulată luni de către avocaţii acestuia.
Reprezentanţii Curţii de Apel Târgu Mureş au anunţat însă, miercuri, că pronunţarea a fost amânată pentru vineri dimineaţă, arătând că instanţa trebuie să aibă timp să studieze documentele numeroase pe care le-a depus avocatul lui Apostu pentru susţinerea solicitării.
Fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Mihai Stoia, alături de alte persoane, sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.
Gheorghe Mateuţ, avocatul fostului primar al municipiului Cluj Napoca, Sorin Apostu, a cerut, la termenul de luni de la Curtea de Apel Târgu Mureş, eliberarea acestuia sub control judiciar, susţinând că inculpatul nu reprezintă un pericol social.
Totodată, avocatul acestuia, Gheorghe Mateuţ, a susţinut că timpul de când acesta este arestat preventiv „este mai mult decât suficient”.
„Dacă inculpatul ar fi reţinut în stare de detenţie, există riscul detenţiei excesive prin depăşirea termenului rezonabil. Acordarea eliberării provizorii nu este o obligaţie, ci o facultate”, a susţinut avocatul, potrivit căruia eliberarea sub control judiciar nu poate afecta buna desfăşurare a cercetării judecătoreşti.
Tot luni, după audieri, Mateuţ a declarat presei că în cazul lui Sorin Apostu „nu există nicio faptă materială”, iar menţinerea acestuia în continuare în detenţie riscă să devină „excesivă şi disproporţionată” şi ca urmare să atragă o condamnare a României la CEDO.
Avocaţii fostului edil au mai depus o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar a fostului edil în dosarul în care este acuzat de mai multe infracţiuni de corupţie şi în luna mai, aceasta find respinsă.
Pe de altă parte, reprezentantul DNA a afirmat că acuzaţiile care i se aduc lui Apostu presupun închisoare pe mai mult de patru ani, iar acest fapt impune privarea de libertate a inculpatului şi că „există probe temeinice care confirmă comiterea de infracţiuni”, cerând respingerea cererii de eliberare provizorie sub control judiciar.
La rândul său, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu susţinea, în faţa Curţii de Apel Târgu Mureş, că el a fost singurul primar care şi-a dat demisia, în urma acuzaţiilor formulate de DNA împotriva sa şi că au trecut deja opt luni de când se află în stare de arest preventiv.
Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările.
De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.
Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.
Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).
Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie la Registratura Primăriei.
Sorin Apostu a susţinut, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor oraşului, că după demisia din funcţie cariera sa politică şi administrativă încetează şi că va aştepta ca justiţia să îşi urmeze cursul şi să îşi poată dovedi nevinovăţia.
Dosarul cu numărul 1767/33/2011, având ca obiect principal luarea de mită şi în care au fost trimişi în judecată fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, alături de Călin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu şi Aspazia Droniuc, a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj şi înregistrat pe rolul Secţiei penale, pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Târgu Mureş, în 9 martie.
Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, în 4 aprilie, ca nefondate cererile fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu şi omului de afaceri Călin Mihai Stoia de revocare a mandatelor de arestare preventivă.
Sentinţa a fost atacată cu recurs de avocaţii acestora, iar ICCJ a decis, în 13 aprilie, eliberarea lui Stoia sub control judiciar şi a respins o cerere similară a lui Apostu. Omul de afaceri Călin Stoia a primit însă interdicţie de a părăsi ţara.