Ortodoxe
Sf. Ier. Porfirie, episcopul Gazei; Sf. Mc. Fotini Samarineanca
Greco-catolice
Sf. ep. Porfirie al Gazei
Romano-catolice
Sf. Alexandru, ep.
Sfântul Ierarh Porfirie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 26 februarie, este originar din Tesalonic, provenind dintr-o familie bogată. La 25 de ani a plecat în pustia sketică din Egipt și s-a făcut monah.
După cinci ani, s-a dus să se închine la Locurile Sfinte și a rămas într-o peșteră lângă Iordan. Din cauza eforturilor pe care le-a făcut peste puterile sale și a posturilor, s-a îmbolnăvit grav, fiind nevoit să meargă la Ierusalim.
Patriarhul Ilarie al Ierusalimului, apreciind darurile sufletești ale monahului, l-a hirotonit preot în anul 396 și i-a încredințat paza și îngrijirea Sfintei Cruci a Domnului. După trei ani, a fost hirotonit episcop al Gazei, cetate din Palestina.
În această calitate, Sfântul Porfirie a apărat credința creștină și a reușit să convertească pe mulți din eparhie.
Toate acestea le-a făcut și cu ajutorul darului de a face minuni primit de la Dumnezeu. După mulți ani de păstorire, Sfântul Porfirie s-a mutat cu pace la Domnul.
POSTUL PASTELUI 2017. Ce nu ai voie sa faci de Lasata Secului:
1. NU ASEZATI FARFURIILE PENTRU MANCARE LA INTAMPLARE!
Daca puneti farfuriile si tacamurile pe masa in mod aleatoriu, acest lucru poate aduce necazuri in gospodarie. Masa se aseaza cu fata spre rasarit, fie ca este vorba de pranz sau cina.
2. NU PUNE FATA DE MASA COLORATA
Este indicat sa folosesti o fata de masa alba, la fel si tacamurile si farfuriile deoarece albul este simbolul puritatii, al postului. Albul inseamna cumpatare si curatire sufleteasca.
3. NU IMPRUMUTA PE NIMENI CU NIMIC
Aceasta credinta populara este valabila in special in zonele de munte. Nu e bina sa dai obiecte cu imprumut in prima zi de Post si asta pentru ca lupii vor da tarcoale casei tale. De asemenea, cel ce imprumuta pe cineva cu bani de Lasata Secului nu va avea parte de ei de sarbatori.
4. NU CONSUMA CARNE DE PORC
Nu consuma carne de porc de Lasata Secului. Este bine sa consumi oua de puica si ciorba de peste in aceasta zi importanta.
5. NU SERVI MANCAREA NESARATA
Putina sare sau deloc in preparatele de peste zi te transforma intr-o persoana zgarcita si fara noroc in anul ce vine, cred batranii de la sate.
6. NU SPALA HAINE
Nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori sa speli haine. Daca faci asta risti sa atragi necazuri nu doar asupra ta ci si asupra celor dragi tie.
1. Nu fi lacom. Chiar daca esti mai strangaret de fel si iti este frica de ziua de maine, in Postul Pastelui trebui sa dai dovada de mai multa bunatate si intelegere fata de cei din jur. In Post, ne limpezim mintea pentru lucrarea spirituala, iar pacate precum lacomia ne uratesc sufletul in fata Domnului.
2. Nu consuma carne si alte preparate de la animale si nu bea alcool, in afara de zilele cu dezlegare la vin, in care, evident, poti consuma doar bautura din struguri. Hrana in sine nu este rea, insa trebuie sa ne jertfim in fata Domnului mai ales cand consumam carne din fapturi pe care tot El le-a creat.
3. Nu face parada cu succesele tale. Chiar daca ai o viata abundenta, in Postul Pastelui ostentatia este vazut ca un pacat capital.
4. Nu canta si nu dansa. Postul Pastelui ne aminteste de rastignirea lui Hristos pe cruce, iar chiuitul si petrecaritul intr-o astfel de perioada este la fel cu veselirea la o inmormantare. Cand mergi la inmormantare, respecti trecerea in nefiinta a celui ingropat si durerea pe care o simt apropiatii.
5. Nu vorbi prea mult. Evita discutiile sterile si logoreea din plictiseala caci acestea te duc cu pasi marunti si siguri la barfa.
6. Nu te uita la televizor daca acolo vei gasi numai indecenta si violenta. In traditia ruseasca, postul ochilor este la fel de important precum cumpatarea in fata meselor imbelsugate.
7. Nu uita sa te rogi si sa mergi la biserica. In Postul Pastelui, Biserica savarseste Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite, in zilele de miercuri si vineri.