Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins, vineri, recursurile formulate în acest dosar, menţinând decizia instanţei care a judecat în fond şi care i-a condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pe generalii în rezervă Eugen Bădălan, Mihai Popescu şi Neculae Oţelea, pe coloneii (r) Toader Mandea şi Eugen Calcan, precum şi pe Simion Lincă, scrie Mediafax.
Decizia de vineri a instanţei supreme este definitivă.
Procurorul DNA ceruse magistraţilor instanţei supreme, la ultimul termen din 11 iunie, condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a generalului în rezervă Eugen Bădălan şi a celorlalţi cinci inculpaţi judecaţi alături de el, precum şi degradarea militară a acestora.
La 7 decembrie 2011, generalul (r) Eugen Bădălan, deputat PDL, şi ceilalţi cinci inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi de abuz în serviciu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie condamnându-i la câte patru ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Instanţa supremă a decis, pe latură civilă, ca cei şase să plătească în total peste patru milioane de lei, din care: Mihail Popescu, Toader Mandea, Eugen Calcan şi Simion Lincă – 1.773.882,11 lei; Popescu, Mandea şi Calcan – 176.475 de lei; Neculae Oţelea, Bădălan, Mandea şi Lincă – 2.637.930 de lei; Bădălan, Calcan, Mandea şi Lincă – 33.037,38 de lei.
Instanţa supremă a menţinut sechestrele asiguratorii puse de procurorii anticorupţie pe bunurile mobile şi imobile ale inculpaţilor din dosar şi i-a mai obligat pe aceştia la plata a câte 12.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, care vineri a dat o soluţie definitivă în acest dosar.
Generalii Bădălan, comandant al Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT) în perioada 2000 – 2004, şi Popescu, comandant al SMFT între 1997 şi 2000, au fost trimişi în judecată în decembrie 2007. În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe generalul (r) Neculae Oţelea, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004, pe coloneii (r) Toader Mandea, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004 şi Eugen Calcan, şef al Serviciului Logistic al SMFT în perioada 2000-2001, precum şi pe Simion Lincă, şef al Biroului juridic şi de drept umanitar al SMFT în perioada 2001-2006.
Cei şase au fost acuzaţi de prejudicierea Statului Major al Forţelor Terestre cu suma de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro. Procurorii au stabilit că acuzaţii şi-ar fi încălcat şi depăşit atribuţiile cu ocazia negocierii, încheierii şi derulării contractului de schimb L3535 din 1 iunie 2000, încheiat între SMFT şi SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcţiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari, la cursul de schimb de la data semnării contractului.