„Vreau să transmit şi public un mesaj de felicitare cu ocazia zilei de naştere a Preşedintelui Recep Tayyip Erdogan! Îmi asum cu stoicism înjurăturile şi acuzaţiile care vor urma din partea celor „frumoşi şi liberi” – cei care simt că noi putem să dăm lecţii de democraţie şi „Stat de Drept” tuturor prin modelul Negulescu sau prin metoda Rarinca„, a declarat fostul premier Victor Ponta, pe Facebook.
Victor Ponta a afirmat că are trei motive pentru care face aceste urări publice: “este invidios pe statele care au preşedinţi care îşi iubesc ţara” şi se bat pentru poporul lor, ceea ce în România nu se întâmplă; indiferent de probleme Turciei în “niciun caz România nu este în măsură să dea lecţii”, iar cancelarul Merkel şi premierul britanic Theresa May au avut deja vizite oficiale în Turcia. Victor Ponta a mai spus că este “gata să facă pariu” că “Erdogan va avea vizită oficială în SUA şi se va vedea cu Preşedintele Trump pe cand domnul Iohannis va fi în Fagaraş în drumeţie”.
Pe 15 iulie, o facţiune a armatei turce a încercat să preia puterea politică prin înlăturarea Administraţiei Recep Tayyip Erdogan. Tentativa de lovitură de stat militară a eşuat, dar s-a soldat cu aproape 265 de morţi. Aproximativ 50.000 de persoane au fost suspendate din funcţii sau arestate după tentativa de lovitură de stat din Turcia, în contextul în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susţinătorilor adversarului său, clericul musulman Fehtullah Gulen.
Citeşte şi Recep Tayyip Erdogan ar putea organiza un referendum privind reinstituirea pedepsei cu moartea
Administraţia Recep Tayyip Erdogan a instituit starea de urgenţă pe 15 iulie, în contextul tentativei de lovitură de stat militară. În luna octombrie, Turcia a dispus prelungirea acesteia cu alte trei luni. Turcia a dispus de asemenea suspendarea aplicării prevederilor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, în cadrul măsurilor care decurg din proclamarea stării de urgenţă.
Măsurile care au fost adoptate după tentativa de lovitură de stat au fost aspru criticate de către liderii occidentali, conform acestora acţiunile de epurare care vizează forţele militare turce afectează cooperarea bilaterală, inclusiv în cazul luptei împotriva grupării teroriste Stat Islamic.