Veste bună pentru asociaţiile şi fundaţiile care au nevoie de bani pentru a ajuta bătrânii

Începând din data de 28 februarie 2017, asociațiile și fundațiile vor putea depune proiecte pentru înfiinţarea de servicii sociale destinate persoanelor vârstnice aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială. Se vor finanța centrele de zi, unitățile de îngrijire la domiciliu, dar și cantinele sociale, ajutorul nerambursabil fiind de 98% din valoarea eligibilă a proiectelor.
Filip Stan
27 feb. 2017, 10:52
Veste bună pentru asociaţiile şi fundaţiile care au nevoie de bani pentru a ajuta bătrânii

Marţi, 28 februarie, se va lansa sesiunea de primire a proiectelor în cadrul Programului Operațional Regional 8.3.A.1 – Creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale destinate persoanelor vârstnice.

Sesiunea de depunere a proiectelor va fi lansată la ora 12:00 și va fi deschisă pentru șase luni, respectiv până la data de 28 august 2017, la ora 12:00. Depunerea proiectelor se va realiza exclusiv online, în cadrul aplicației electronice Mysmis.

Perioada de depunere a proiectelor poate fi redusă în cazul în care bugetul apelului este consumat mai devreme. Pentru a fi selectate pentru finanțare, proiectele vor parcurge etapa de evaluare a conformității administrative, dar și a eligibilității cererilor de finanțare. Ulterior, proiectele vor fi evaluate din puncte de verere tehnic și financiar, primind un punctaj.

În primele trei luni ale sesiunii, doar proiectele ce au obținut peste 70 de puncte vor fi selectate pentru finanțare, iar, în cazul în care bugetul nu va fi consumat integral, proiectele cu un punctaj cuprins între 50 și 69 de puncte vor primi finanțare în lunile următoare.

Se vor finanța doar următoarele tipuri de servicii sociale:

  • centrele de zi destinate persoanelor vârstnice;
  • unitățile de îngrijire la domiciliu;
  • cantinele sociale.

Pentru a fi eligibil, proiectul trebuie să demonstreze că nevoia pentru aceste servicii este motivată de starea de sărăcie, de excluziune socială, sau altă situaţie de vulnerabilitate. Vor avea prioritate zonele marginalizate, localităţile mici şi zonele rurale.

În cadrul acestui apel de proiecte se vor finanța doar reabilitarea, modernizarea, extinderea, dar și dotarea infrastructurii de servicii sociale. Nu se vor finanța centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice.

Potrivit avocatnet.to, sunt eligibile doar șapte regiuni de dezvoltare din România, respectiv: Nord-est, Sud-est, Sud Muntenia, Sud-vest Oltenia, Vest, Nord-vest, Centru.

Proiectele de finanțare vor putea fi depuse doar de următoarele categorii de solicitanți eligibili:

  • unități administrativ teritoriale, dar și alte entități de drept public;
  • asociații și fundații, inclusiv cele care funcționează ca filiale ale unor asociații și fundații internaționale, recunoscute în conformitate cu legislația națională;
  • unități de cult, dar și structuri ale acestor unități de cult;
  • parteneriate între oricare dintre entitățile amintite mai sus.

Solicitantul de finanţare sau unul dintre parteneri trebuie să fie, la data depunerii proiectului, furnizor de servicii sociale acreditat în condiţiile legislaţiei naţionale aplicabile în vigoare şi să aibă o vechime de cel puţin un an de la înfiinţare.

Solicitanții vor avea la dispoziție un buget total de 26,79 milioane euro, defalcat pe cele șapte regiuni de dezvoltare amintite mai sus, în funcție de nevoile identificate la nivelul fiecăreia.

  • Valoarea eligibilă a unui proiect

Valoarea eligibilă a unui proiect este stabilită în funcție de tipul, dar și de numărul de servicii sociale pe care își propune să le ofere persoanelor vârstnice. Astfel, în cazul în care proiectul își propune doar un singur tip de serviciu social, valoarea eligibilă trebuie să fie cuprinsă:

între 50.000 și 150.000 euro cu TVA pentru unități de îngrijire la domiciliu;
între 100.000 și 500.000 euro cu TVA pentru centre de zi;
între 100.000 și 500.000 euro cu TVA pentru cantine sociale.

Atunci când solicitantul vrea să includă două servicii sociale în cadrul proiectului, valoarea eligibilă va fi cuprinsă:

între 100.000 și 700.000 euro cu TVA pentru centru de zi și unitate de îngrijire la domiciliu;
între 100.000 și 700.000 euro cu TVA pentru cantină socială și unitate de îngrijire la domiciliu;
între 100.000 și 900.000 euro cu TVA pentru centru de zi și cantină socială.

Proiectele care vor include toate cele trei tipuri de servicii sociale la dispoziția persoanelor vârstnice vor avea o valoare eligibilă cuprinsă între 100.000 și 950.000 euro cu TVA.

Beneficiarii vor trebui să asigure o finanțare proprie de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, restul fondurilor fiind asigurate din bugetul de stat (în procent de 13%), dar și din fonduri europene (în procent de 85%).

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se bea, de fapt, apa. Este o greșeală uriașă pe care o facem toți. Prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
A murit Marius Buțu! Celebrul cântăreț urma să urce pe scenă, la noapte: "Cântecul șoptit s-a stins! Prea devreme și prea abrupt"
substantial.ro
Sara Duterte amenință cu asasinarea președintelui Filipinelor, Ferdinand Marcos Jr.
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni