Sorin Grindeanu la bilanţul MApN: Suntem un exemplu în NATO privind cheltuielile pentru Apărare

Sorin Grindeanu a afirmat că, în acest context, printre obiectivele Guvernului se află şi dezvoltarea capabilităţilor pentru contracararea eficientă a ameninţărilor asimetrice şi hibride.
Filip Stan
28 feb. 2017, 10:42
Sorin Grindeanu la bilanţul MApN: Suntem un exemplu în NATO privind cheltuielile pentru Apărare

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, la bilanţul Ministerului Naţional al Apărării, că, în prezent, contextul geopolitic este ”de departe cel mai complicat”, subliniind că într-un mediu de securitate tensionat apărarea contează şi devine din ce în ce mai importantă în ecuaţia de securitate naţională. Grindeanu a afirmat că, în acest context, printre obiectivele Guvernului se află şi dezvoltarea capabilităţilor pentru contracararea eficientă a ameninţărilor asimetrice şi hibride.

Premierul a subliniat că situaţia strategică a regiunii noastre ”este astăzi şi mai importantă”, în contextul evoluţiilor din regiunea extinsă a Mării Negre.

”Contextul geopolitic actual este de departe cel mai complicat din ultimii ani. Pe de o parte, anexarea Crimeei a reprezentat acum trei ani o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale şi o provocare majoră la adresa securităţii euro-atlantice. Pe de altă parte, regiunea Orientului Mijlociu şi a Africii de Nord este caracterizată de o intensificare a instabilităţii şi a terorismului. Statul Islamic a devenit o ameninţare pentru întreaga regiune şi a demonstrat, din păcate, potenţialul de a afecta inclusiv statele europene”, declarat premierul Sorin Grindeanu la bilanţul MApN, potrivit News.ro.

El a subliniat că într-un ”mediu de securitate tensionat”, în care se întâlneşte o combinaţie îngrijorătoare de riscuri şi ameninţări tot mai complexe, apărarea contează şi devine din ce în ce mai importantă în ecuaţia de securitate naţională.

De asemenea, şeful Executivului a afirmat că un pilon important al construcţiei priorităţilor la nivelul apărării se regăseşte în Programul de Guvernare 2017-2020, ”care identifică drept direcţii fundamentale ale apărării participarea la apărarea colectivă a aliaţilor în cadrul NATO şi UE, participarea la misiuni şi operaţii sub egida organizaţiilor internaţionale, consolidarea capacităţii naţionale de apărare, respectiv consolidarea parteneriatelor strategice, în special cu SUA”. 

Totodată, Grindeanu a reafirmat angajamentul ”ferm” al Guvernului pentru realizarea obiectivelor politicii de apărare şi pentru succesul modernizării şi consolidării forţelor armate române.

”Susţinem cu seriozitate obiectivele care vizează consolidarea capacităţii de apărare naţională, transformarea, modernizarea şi dotarea corespunzătoare a Forţelor Armate Române, dezvoltarea capabilităţilor pentru contracararea eficientă a ameninţărilor asimetrice şi hibride, intensificarea dimensiunii de securitate a Parteneriatelor Strategice, respectiv a Parteneriatului Strategic cu SUA prin consolidarea cooperării în domeniul militar, inclusiv pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, creşterea interoperabilităţii cu forţele aliate şi partenere din cadrul NATO şi intensificarea participării la misiunile şi operaţiile din zonele de interes strategic pentru România”, a punctat Grindeanu.

Şeful Executivului a mai spus că Guvernul pe care îl conduce a făcut din Apărare un domeniu prioritar al bugetului de stat pentru 2017.

”În conformitate cu prevederile Legii nr. 6/2017, Legea bugetului de stat pe anul 2017, bugetul apărării pentru 2017 prevede, conform angajamentului asumat, alocarea a 2% din Produsul Intern Brut şi, potrivit Programului de Guvernare, se are în vedere menţinerea nivelului de alocare şi în perioada 2018-2020”, spus Grindeanu, exprimându-şi încrederea că acest buget asigură un teren solid pentru accelerarea modernizării Armatei României.

”Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a felicitat România recent pentru această realizare majoră. Suntem un exemplu în Alianţă! Cheltuielile destinate achiziţiei de echipamente majore şi activităţi de cercetare dezvoltare reprezintă peste 45% din bugetul total, procent cu mult peste valoarea de 20% din PIB recomandată la Summit-ul NATO din Ţara Galilor”, a subliniat premierul.

De asemenea, Grindeanu a subliniat că, la nivelul programelor de înzestrare pe care le are în vedere MApN, este necesară identificarea şi implementarea unor mecanisme legislative care să asigure intensificarea colaborării si implicării operatorilor economici din industria de apărare în realizarea produselor militare.

El a afirmat că noile provocări în materie de securitate şi apărare la adresa UE (criza ucraineană, criza migraţiei, amplificarea fenomenului terorist), Brexit-ul au declanşat o accentuare a dezbaterilor privind dezvoltarea Politicii de Securitate şi Apărare Comune.

”În prezent, la nivelul Uniunii Europene, asistăm la un proces de consolidare a PSAC, în acest context, contribuţia fiecărui stat membru la dezvoltarea dimensiunii de securitate şi apărare a UE este esenţială”, a mai spus Grindeanu.

Premierul a ţinut să le transmită militarilor că este recunoscător ”pentru profesionalismul dovedit şi modul exemplar în care îşi fac datoria”, în interiorul ţării sau în teatrele externe de operaţii din Afganistan, Balcani şi Africa.

”Sunteţi un pilon de stabilitate, prin încrederea publică ridicată de care se bucură Armata în societatea noastră. Forţele noastre armate, prin îndeplinirea cu succes a angajamentelor în cadrul organismelor din care România face parte, prin asumarea de responsabilităţi de protecţie şi apărare a spaţiului naţional şi prin participarea la iniţiative regionale de asigurare a unui climat de stabilitate la Marea Neagră, prin toate acestea, am convingerea, contribuie la reasigurarea cetăţenilor noştri că pot avea încredere deplină în Armată”, a arătat Grindeanu.

Prim-ministrul a încheiat afirmând că avem în faţă un an dificil şi din perspectiva evoluţiilor, uneori impredictibile, dar şi a angajamentelor deja asumate şi care trebuie onorate. ”Cu cât incertitudinile mediului internaţional cresc, cu atât armata României trebuie să fie mai uşor adaptabilă. De aceea, evoluţia instituţiei dumneavoastră trebuie să continue!”, a spus Grindeanu.

Liviu Dragnea: 2% din PIB reprezintă minimum ce trebuie alocat pentru Apărare în următorii 10 ani

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, la prezentarea bilanţului MApN pe anul 2016, că cele două procente alocate începând cu 2017 pentru apărare reprezintă minimum ce trebuie respectat cel puţin în următorii 10 ani de către România.

„Încă o dată s-a demonstrat că, atunci când fiecare dintre noi îşi îndeplineşte îndatoririle care îi revin, atât rezultatele individuale, cât şi cele colective, generează recunoştinţa şi încrederea societăţii noastre. Realizările dumneavoastră au consolidat poziţia Armatei României, ca instituţie fundamentală a statului şi acest fapt este cu atât mai meritoriu cât trebuie avut în vedere şi recunoscut cinstit că ţara noastră nu a alocat în trecut suficiente resurse materiale şi financiare astfel încât apărarea să păstreze un ritm de evoluţie asemănător cu cel înregistrat de alte forţe armate aliate”, a afirmat Dragnea.

El a menţionat şi alocarea de 2% din PIB pentru Apărare. „Este o realitate care va aduce ţării noastre începând cu acest an un important surplus de capabilitate pentru a-şi consolida statutul de furnizor de securitate serios şi încredere”, a afirmat el.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că România nu a avut şi nici nu va avea „fluctuaţii” în respectarea angajamentelor asumate în plan european şi internaţional, iar acest procent din PIB trebuie alocat şi în anii următori. „2% din PIB reprezintă doar minimum ce trebuie alocat pentru apărare în următorii 10 ani”, a spus liderul PSD.

Dragnea a vorbit şi despre nevoia revitalizării industriei de apărare autohtone, angajându-se că Executivul se va preocupa şi de acest subiect, aşa cum a anunţat prin programul de guvernare.

„Cred că a intrat în firea noastră ca în fiecare dimineaţă să începem ziua în pace şi aproape că nu ne mai gândim că aceasta este o stare pe care am dobândit-o şi pe care o păstrăm prin jertfă şi trudă”, a conchis el.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Singurul oraș de pe Pământ în care nu ai voie să mori. Este interzis să ai pisici și să ieși pe stradă fără armă
Capital.ro
Statul român te despăgubește pe loc! Nimeni nu va fi trecut cu vederea
Playtech.ro
ȘOC! Florin Piersic NU mai arată cum îl știai! A ajuns de nerecunoscut ACUM, AVEM imaginile
DailyBusiness
Este cea mai bună veste! Acești români vor fi iertați de toate datoriile la bănci
Adevarul
Operațiunea de la Kursk, șansa ucrainenilor să încercuiască forțele ruse din Donbas. General român: „Cea mai bună apărare e ofensiva”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Reguli pentru proprietarii de câini. Riscă să rămână fără ei dacă nu le respectă
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Primele detalii despre Ștefan Bănică Jr, după ce s-a spus că este în stare gravă la spital, în urma unui accident de proporții
Cancan.ro
Florin Piersic, TRANSFIGURAT total de problemele de sănătate... Actorul parcă s-a „topit” pe picioare, abia îl mai recunoști
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Cod galben de caniculă duminică și luni în România! În ce zone se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade Celsius
Capital.ro
Se interzis mașinile de orice fel. Primăria a decis: Utilizați transportul public!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Iordania refuză să devină un câmp de luptă între Iran și Israel
MediaFlux
Se dau VOUCHERE pentru ROMÂNI! SIMONA BUCURA OPESCU a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!