„Procesul de dezarmare va începe miercuri, ceea ce implică inventarierea armelor, distrugerea celor care nu sunt stabile”, a declarat jurnaliștilor Înaltul comisar pentru pace, Sergio Jaramillo.
Acordul de pace prevede că luptătorii de gherilă să depună treptat armele într-un termen de 180 de zile cu începere de la 1 decembrie.
Miercuri, 30% din arsenalul lor ar trebui să fie predat conforma calendarului stabilit, dar operațiunile se află în întârziere din cauza problemelor logistice pentru a-i aduna pe membrii Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC), a subliniat Sergio Jaramillo care a precizat că data limită nu va fi schimbată.
„Pentru a începe ferm procesul de dezarmare și ca dovadă a angajamentului nostru total pentru pace, armele (…) vor trece sub controlul Națiunilor Unite”, a confirmat în cursul unei conferințe de presă liderul FARC, Ivan Marquez, potrivit Agerpres.
Ultimii dintre cei aproape 6.900 de luptători ai FARC, gherilă apărută în 1964 pe fondul unei revolte a agricultorilor, s-au alăturat camarazilor lor la 18 februarie (în loc de sfârșitul lui decembrie, cum era prevăzut) în 26 de zone din țară, unde se vor pregăti pentru a reveni la viața civilă.
Citeşte şi Columbia: Noul acord de pace între gherilele FARC şi guvern a fost aprobat
Columbia dorește să pună capăt unui conflict armat care durează din anii 1960 și a implicat vreo 30 de gherile, paramilitari de extremă dreapta și forțe de ordine, făcând cel puțin 260.000 de morți, peste 60.000 de dispăruți și 6,9 milioane de persoane deplasate.
Guvernul de la Bogota a lansat în februarie negocieri de pace cu ultima rebeliune activă pe teritoriul țării, Armata de Eliberare Națională (ELN, inspirată de revoluția cubaneză), un proces amenințat, totuși, de recente atentate.