„Văd că eurodeputaţii pesedişti şi ALDE luptă cu «Europa cu două viteze». Când s-a discutat în PE raportul Verhofstadt, care trata chestiunea, au tăcut. Zero amendamente la acest raport – atât veţi găsi în dreptul deputaţilor din PSD şi ALDE”, scrie Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.
Europarlamentatul adaugă: ”Mai mult decât atât, nici socialiştii, nici ALDE nu au susţinut amendamentele pe care le-am depus în comisia de afaceri constituţionale, pentru a elimina paragrafele în care Verhofstadt vorbea despre discriminarea politică a statelor din afara zonei euro”.
El spune că, acum, ”mizând pe ignoranţa publicului”, şi Norica Nicolai, şi Victor Boştinaru îl atacă pe Jean Claude Juncker.
”Ridicol!”, conchide Preda.
Europarlamentarul S&D Victor Boştinaru a cerut marţi, într-o întâlnire cu jurnaliştii la Bruxelles, preşedintelui român să lanseze un dialog cu europarlamentarii şi cu Parlamentul naţional pentru definirea unei poziţii comune a României în privinţa propunerii proiectului Europei cu două viteze.
Boştinaru a precizat că îi solicită “oficial şi imperativ, preşedintelui României, în calitate de reprezentant al României la Consiliul European (…), să informeze Parlamentul în legătură cu deciziile de la Bratislava şi de la Malta (…), şi mai ales să convenim o poziţie comună a României pe care să o promovăm şi să ne batem pentru ea până la ultima preşedinte, Guvern, europarlamentari, pentru că această decizie este mult prea mare” pentru ca ea să rămână doar o “decizie luată într-un conclav, într-un grup de iniţiaţi”.
Parlamentul României ar trebui să demareze o dezbatere privind ideea unei Europe cu mai multe viteze, pentru a stabili poziţia ţării în această privinţă, a declarat marţi, şi europarlamentarul ALDE Renate Weber. La rândul său, colegul său de grup parlamentar european, Mircea Diaconu, a anunţat că ALDE va face, în viitor, interpelări naţionale pe astfel de teme, pentru lansarea unor discuţii.
La rândul său, Norica Nicolai a atras atenţia că, din punctul său de vedere, aceasta este o greşeală din partea lui Merkel şi că la aceeaşi strategie a recurs şi fostul premier britanic David Cameron înainte de referendum.
“Nu ştiu în ce măsură va putea funcţiona o Europă cu cetăţeni de mâna întâi şi cetăţeni de mâna a doua, unii cu mai multe drepturi, alţii cu mai puţine”, a subliniat ea.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să permită unor ţări membre să-şi avanseze integrarea în anumite domenii, fără ca celălalte ţări europene să fie obligate să adopte acelaşi model de integrare în UE.
”Nu mai există acel moment în care putem să ne imaginăm că facem cu toţi acelaşi lucru… împreună. Şi nu ar trebui ca aceia care îşi doresc să avanseze mai rapid să poată să facă asta fără să deranjeze alte ţări membre, punând în picioare o structură mai stabilă şi deschisă pentru toată lumea?”, a declarat preşedintele Comisiei Europene.
Cancelarul Angela Merkel a vorbit în urmă cu câteva săptămâni despre o Uniunea Europeană ”cu mai multe viteze”, întrucât o parte din ţările fondatoare vor să lanseze dezbaterea unei asemenea reforme la nivelul UE.
Preşedintele Juncker va prezenta miercuri o serie de scenarii posibile după Brexit, inclusiv cel al Europei cu mai multe viteze.