Cotele contribuțiilor sociale obligatorii pe care angajatorii trebuie să le achite la stat pentru propriii salariați ar urma să scadă. însă doar în cazul contribuțiilor pentru pensii, sănătate și concedii medicale.
Mai exact, documentul prevede că, pentru pensii, vor fi valabile următoarele cote:
În privința cotelor pentru sănătate, angajatorii vor datora 5,5% pentru contribuția individuală a salariatului, adică la fel ca în momentul de față, și 5% (față de 5,2%, în prezent) pentru contribuția firmei. Totodată, cota de contribuție pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate va fi de 0,3%, față de 0,85%, cât este actualmente.
Propunerea legislativă mai include și o modificare referitoare la cotele pentru șomaj, în sensul că firmele vor aplica doar o cotă unică de 1% pentru contribuția individuală a salariatului. În acest moment, cotele pentru șomaj sunt de 0,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 0,5% pentru contribuția angajatorului. În total există șase contribuții sociale obligatorii, celelalte două fiind pentru accidente de muncă și boli profesionale și pentru creanțe salariale.
În același timp, firmele ar urma să beneficieze și de o reducere a anumitor cote de impozitare. Mai precis, cota de impozit pe profit care se aplică profitului impozabil va scădea de la 16%, atât cât este acum, la doar 10%, iar cota de impozit pe venit va scădea, de asemenea, de la 16% la 10%.
Propunerea legislativă a fost pusă în consultare publică la Senat în cursul zilei de marți, aceasta fiind semnată de parlamentarii Partidului Național Liberal, inclusiv de președintele Raluca Turcan. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de președintele țării.