Conform acestor surse, tot mai mulți ofițeri de informații și angajați pe bază de contract în NSA își caută de lucru în sectorul privat, aceeași situație fiind valabilă și în alte agenții.
Toate aceste instituții au depus până în prezent mari eforturi pentru a păstra specialiștii foarte buni în sectorul informatic, aceștia fiind tentați de posturile bine plătite oferite de companii din Silicon Valley sau din alte părți. De altfel, păstrarea și instruirea acestui personal în serviciile de informații a devenit pentru SUA o prioritate de securitate națională în contextul în care țări precum Rusia, China, Iran, dar și alte state și numeroase grupări infracționale și-au dezvoltat în ultimii ani capacitățile și competențele în operațiuni de război cibernetic.
Dar situația NSA este în mod particular delicată, din cauza planului de reorganizare cunoscut sub numele de NSA21, a cărui implementare a început încă de anul trecut, pe vremea administrației Barack Obama, și care prevede printre alte măsuri comasarea structurii însărcinate cu operațiunile de interceptare electronică cu structura de securitate cibernetică internă.
Citeşte şi Donald Trump face „curăţenie” în serviciile secrete
Conform surselor Reuters, schimbările din acest plan — ce trebuie aplicat într-un termen de doi ani — includ și o reformă a structurilor de conducere, ceea ce provoacă însă angajaților o stare de incertitudine cu privire la misiunea lor și perspectivele de carieră. Foștii angajați ai NSA susțin că reorganizarea agenției nu vine în întâmpinarea temerilor cu privire la rămânerea ei în urma sectorului privat la capitolul tehnic.
Întrebat despre riscul pierderii unor specialiști valoroși din NSA și alte agenții, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Michael Anton, a răspuns că președintele Donald Trump a încercat să dea încredere comunității de informații prin vizita făcută la sediul central al CIA chiar în prima zi de mandat, iar o măsură concretă este suplimentarea deja decisă a bugetului apărării.
Dar relațiile dintre Trump și serviciile secrete americane par a fi încordate, lucru ilustrat de acuzațiile noului lider de la Casa Albă, care a reproșat acestor servicii că au oferit presei informații confidențiale folosite apoi împotriva sa, cum au fost cele despre presupusele relații pe care el ori membri ai echipei sale le-ar avea cu Rusia.