Studiile care i-au avut pe imigranții români drept subiect arată că, în special în Italia și Spania, românii se mulțumesc cu slujbe mai puțin prestigioase ca cele avute în țară, cel puțin în prima perioadă de la sosire.
Câștigurile salariale sunt însă în peste 90% din cazuri mai mari ca cele din țară. În Germania și Marea Britanie se observă o migrație într-o proporție mai mare a românilor cu înaltă calficare, cuplată cu un val al românilor care au părăsit Spania în momentul în care această țară a intrat în criză.
Un raport al Națiunilor Unite arată că, după valurile masive de emigranți din România care au profitat de deschiderea granițelor, în 2007, fluxul plecărilor a rămas constant. În perioada 2010 – 2015, România a pierdut aproximativ 437.000 de locuitori ca urmare a migrației.
Se estimează că aproape 3,5 milioane de români sunt plecați din țară, adică un român din șase. Din 2006 până în 2015, românii din străinătate au trimis acasă 52 de miliarde de euro, o sumă care depășește cu 11 miliarde investițiile străine.