Până acum s-au conturat două curente de opinie în ceea ce priveşte regulile de alegerile a preşedintelui şi a conducerii centrale a PNL. Pe de o parte, unii lideri centrali şi din teritoriu au propus ca preşedintele partidului să fie aleşi de către toţi membrii PNL, în vreme ce alţii vor menţinerea sistemului electoral de până acum, anume ca fiecare judeţ să desemneze un număr de delegaţi la Convenţie în funcţie de rezultatele obţinute la ultimele runde de alegeri.
O altă dispută se poartă asupra faptului dacă preşedintele, alături de secretarul general şi de prim-vicepreşedinţi, să fie aleşi pe baza unei moţiuni – un document-program care să conţină principalele direcţii strategice şi angajamente pe care şi le ia cel care vizează funcţia supremă în partid. Dacă s-ar merge pe această variantă, în cadrul Conveţiei ar fi ales doar preşedintele şi echipa restrânsă de lideri centrali, urmând ca vicepreşedinţii să fie selectaţi ulterior prin votul membrilor CNC.
Un alt curent de opinie din interiorul PNL militează pentru alegerea întregii echipe de conducere în cadrul Convenţiei.
Toate propunerile de modificare a stutului pe care le va centraliza vineri comisia de statut vor fi supuse aprobării Biroului Politic Naţional (BPN) şi, ulterior, Consiliului Naţional de Coordonare care se vor întruni sâmbătă la Palatul Parlamentului.
Liderii PNL au stabilit în şedinţa BPN de luni calendarul alegerilor interne: convocarea Consiliului Naţional de Coordonare pentru data de 4 martie, finalizarea alegerilor în organizaţiile judeţene până pe 2 mai şi organizarea Convenţiei Naţionale pentru alegerea noii conduceri a partidului în 17 iunie.