Actrița Cristina Cioran și-a pierdut recent o mătușă din cauza infecțiilor intraspitalicești și a decis să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor mortale din spitalele de stat.
„Mătușa mea a murit pe 30 decembrie (2015 – n.r.) după ce s-a luptat două luni cu bacteriile! Mda, Spitalul Bagdasar-Arseni e infect! S-a luptat tare! Cu toată inima ei! Și-a dorit foarte tare să reziste! Plin de bacterii peste tot în spital! Toată lumea știe! Soluțiile dezinfectante se diluează în spital de sute de ori! Pe la colțuri ți se spune că nu trebuia să vii aici! Cu tot respectul pentru câțiva oameni de acolo, medici și asistente, vreau să vă spun că mătușa mea a murit după ce a fost infectată cu trei bacterii, una fiind Stafilococul buclucaș.
Nu, domnule doctor, pacienții nu sunt izolați! Aparținătorii nu sunt dezinfectați, erau patru halate jegoase pe care le roteam care cum veneam! În Terapie Intensivă e mizerie pe jos și multe altele. Asistentele, infirmierele și medicii ridică din umeri și merg mai departe. Și noi? Doamne ferește să ajungi la spital! Aș mai avea multe de spus, dar încă mă doare prea tare!”, a povestit Cristina Cioran pe pagina ei de socializare.
Contactată de ziarulring.ro, Cristina Cioran a făcut mărturii cutremurătoare.
„Nu am făcut niciun demers în acest caz din simplul motiv că noi nu i-am făcut autopsie mătușii. Ea murind pe 30 decembrie 2015, la ora 16.00, îți eliberau actele decedatului doar după ora 17.00, când morga era închisă, pentru că aceasta e deschisă până la ora 14.00. Pe 31 decembrie 2015, actele au fost eliberate extrem de târziu, cu multă insistență. Am ajuns la morgă, unde mai deschideau de abia pe 3 ianuarie 2016. Și atunci am decis să nu mai facem autopsie din acest motiv.
Faptul că a decedat din cauza infecțiilor intraspitalicești rezultă din dosarul medical pe care îl avem și noi fotocopiat. Inițial, a intrat în spital, i s-au făcut analize de sânge, a fost operată și după aceea, pe parcurs, au început să-i apară în analize tot felul de bacterii. Este o nenorocire ce este în acel spital. Din păcate, se apără unul pe altul și îngroapă totul sub preș fără să clipească, n-ai ce să le faci. Nu cred că se va schimba nimic dacă nu se schimbă de la cap…”.
„Era o mizerie la toaleta pentru aparținători… îmi pare rău că n-am făcut poze… Chiar și intratul la Reanimare, în România este o chestie absurdă și extrem de permisă. În cele 15 minute poți împrăștia toate bacteriile de pe lume, pentru că nu au echipament de protecție… Erau patru halate jegoase de-a dreptul pe care noi le schimbam între noi care cum nimerea, că eram mulți aparținători.
La un moment dat, am scăpat puțină apă pe jos, pentru că încercam să-i dau mătușei să bea și am vrut să șterg cu un șervețel. Când l-am ridicat de pe jos, șervețelul era atât de negru. Infirmiera m-a văzut, a început să-și ceară scuze și a venit cu un mop mizerabil și cu apă mizerabilă și a început să șteargă în salon.
Dar când ai un bolnav la Reanimare, nu ai curaj să-i cerți, să comentezi, să le zici ceva, pentru că se răzbună… nu-ți mai întorc bolnavul sau cine știe cum”.
„Unii medici și asistenți sunt OK. Restul… Păi tu nu vezi că pe secția ta este diluat dezinfectantul și nu miroase a curat? Abia după ce a publicat Tolontan dezvăluirile despre Hexi Pharma și a venit ministrul și secretarul de stat în vizită la spital, ne-au dat halate de unică folosință, apoi, a doua zi, au dispărut. Când am realizat pericolul, ne-am adus de acasă halate de unică folosință. De asta te lasă să intri fără halat în Reanimare, ca dacă se întâmplă ceva, să spună că vizitatorii au venit cu așa ceva. Să aibă pe cine da vina…
Există secții unde se operează bolnavi și în două zile sunt trimiși în orașul de reședință. De ce? Să ajungă acolo cu bacterii și să spună că s-a infectat pe drum, în transport, ca răspunderea să fie între instituții. Și nu poți trage pe nimeni la răspundere. Își fac dosarele de nu-i adevărat, ei știu să-și acopere greșelile. Iar aparținătorii sunt niște fraieri. Săracii de ei, se tem să și respire sau să zică ceva, că nu le întorc bolnavii sau n-au grijă de ei, nu mai discut de bani și de alte lucruri.”
„Culmea este că Spitalul Bagdasar-Arseni a raportat în decembrie 2016 patru bolnavi care au murit din cauza bacteriilor, pentru că ei pun în fișa medicală, la cauza morții, insuficiență respiratorie sau infarct… Biner, dar de la ce? De la o bacterie, stafilococ sau pneumococ! Ei nu pun la cauza morții bacteriile. Sunt șmecheri și nu ai ce să le faci!”, a încheiat Cristina Cioran.