S-a creat primul ”embrion” artificial de şoarece folosind celule stem

O structură asemănătoare unui embrion de șoarece a fost creată în premieră, cu ajutorul unui suport 3D și a două tipuri de celule stem, potrivit unui studiu publicat joi în jurnalul ''Science'' de o echipă de oameni de știință din Marea Britanie. Cercetarea contribuie la aprofundarea înțelegerii primelor etape ale dezvoltării mamiferelor și i-ar putea ajuta pe specialiști să depășească importanta barieră reprezentantă de deficitul de embrioni în studiul pe embrioni umani, informează Reuters.
Filip Stan
03 mart. 2017, 08:37
S-a creat primul ''embrion'' artificial de şoarece folosind celule stem

Echipa de cercetători de la Universitatea Cambridge menționează în studiu că deși embrionul artificial este foarte asemănător cu unul normal, este puțin probabil ca acesta să se dezvolte ulterior într-un fetus de șoarece.

Însă pentru scopuri științifice, oamenii de știință au reușit că demonstreze modul în care embrionul artificial a urmat același tipar de dezvoltare ca unul normal — celulele stem organizându-se singure într-o manieră similară.

Magdalena Zernicka-Goetz, profesoară în cadrul departamentului de fiziologie, dezvoltare și neuroștiință din cadrul universității amintite, conducătoarea lucrării, a declarat că succesul înregistrat pe celulele de șoarece ar trebui să niveleze calea către alte studii similare pe celulele umane, ajutându-i pe oamenii de știință să depășească o barieră majoră în ceea ce privește cercetările pe embrioni umani — deficitul de embrioni.

În prezent, embrionii umani folosiți în cadrul cercetărilor sunt realizați din ovule aflate în surplus, donate prin intermediul clinicilor de fertilitate, însă Zernicka-Goetz susține că în viitor ar fi posibil să fie utilizate celule stem și tehnica suport pentru a concepe embrioni umani artificiali folosiți în beneficiul științei. ”Acest lucru ne va permite să studiem evenimentele-cheie ale acestei etape importante a dezvoltării umane fără a fi nevoie să lucrăm cu embrioni”, a declarat ea. ”Cunoscând modul în care se petrece în mod normal dezvoltarea ne va permite să înțelegem de ce aceasta eșuează de atât de multe ori”, a completat specialista.

Încercări precedente de a dezvolta structuri asemănătoare embrionilor nu s-au bucurat de prea mult succes. Echipa de la Cambridge este de părere că acest lucru a fost determinat de faptul că în cadrul acestor experimente a fost utilizat un singur tip de celule stem embrionare, neluându-se în considerare faptul că fazele inițiale ale dezvoltării embrionului necesită mai multe tipuri de celule, care se coordonează îndeaproape.

În cadrul studiului recent, echipa condusă de Zernicka-Goetz a utilizat celule stem embrionare, dar și celule stem trofoblaste. ”Celulele stem embrionare și cele extra-embrionare încep să ‘vorbească’ unele cu altele și să se organizeze într-o structură ce seamănă și se comportă ca un embrion”, a explicat cercetătoarea.

Mai mulți specialiști în celule stem care nu au fost implicați în acest studiu au lăudat metodele folosite susținând că rezultatele se vor dovedi valoroase pentru aprofundarea științifică a dezvoltării embrionare, mai arată sursa citată.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rețeta de post pe care Arsenie Boca o adora. Era, de fapt, mâncarea preferată a duhovnicului
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni