Anunţul vine după ce, vineri dimineaţă, premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, şi cu preşedintele ANAF, Bogdan Nicolae-Stan, la Palatul Victoria, principalul subiect al discuţiilor fiind situaţia îngrijorătoare a încasărilor la buget.
Citeşte şi: Ministerul Finanţelor: Dacă depăşim deficitul de 3%, vom face corecţii şi ajustări
Referitor la ţinta de deficit, precizăm că, atât Legea privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal bugetar nr. 5/2017 precum şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2017-2019 (…) estimează pentru anul 2017 un deficit bugetar (metodologie naţională) de -2,96% din PIB. Conform metodologiei ESA, deficitul este estimat la -2,98% din PIB, fără a depăşi limita de 3% din PIB stabilită prin Tratatul de la Maastricht. Pentru anul 2017 soldul structural anual al administraţiei publice este de -2,91% din PIB”, a precizat Ministerul Finanţelor
Premierul a cerut măsuri pentru creşterea încasărilor, transmite News.ro.
„Premierul României a solicitat creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF şi intensificarea mãsurilor de îmbunãtãţire a conformãrii voluntare. De asemenea, acesta şi-a exprimat disponibilitatea în susţinerea demersurilor ANAF pentru soluţionarea problemelor administrative, care afecteazã în prezent activitatea instituţiei”, a precizat comunicatul ANAF.
Solicitarea premierului a venit după ce şeful ANAF a indicat că situaţia încasărilor la buget nu este chiar atât de rea.
„Preşedintele ANAF a arătat că totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cumulat ianuarie şi februarie 2017” a însumat 31,99 miliarde lei, „ceea ce reprezintă o diminuare cu doar 0,9% – indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut şi în condiţiile în care încasãrile din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, în timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA în cotă de 20%”, a precizat ANAF.
Datele prezentate de ANAF sugerează că, după îmncasări foarte slabe în ianuarie, situaţia a dat semne de îmbunătăţire în a doua lună a anului.
În februarie, ANAF a colectat venituri bugetare de 13,87 miliarde lei, cu 6,7%, sau 874 milioane lei, mai mult faţã de februarie 2016, „în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20%, iar în luna februarie 2017 – de 19%”.
Deşi susţine că încasările la buget au scăzut „cu doar 0,9%” în primele două luni din 2017, şeful ANAF anunţă măsuri urgente pentru creşterea încasărilor la buget.
„Ca urmare a acestei analize, Preşedintele ANAF, domnul Bogdan – Nicolae Stan a convocat, în cursul zilei de luni, 6 martie, o întâlnire de lucru cu conducerea Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi a Direcţiei Generale Antifraudã Fiscalã, în vederea structurãrii unui plan urgent de acţiune, care urmeazã a fi adus la cunoştinţa prim-ministrului, la începutul sãptãmânii viitoare”, mai arată comunicatul ANAF.