Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu a declarat, sâmbătă, că este pentru prima dată când Ministerul Culturii îşi exercită dreptul de preemţiune pentru un bun de patrimoniu naţional şi judeţean, o premieră în istoria Ministerului, care debutează cu Ansamblul Brătianu „Vila Florica” din Ştefăneşti, Argeş.
„Nu cred că trebuie insistat în legătură cu ceea ce reprezintă familia Brătianu în istoria României, probabil cel mai ilustru neam pe care îl are România. Eu am ţinut, în mod special, atunci când s-a construit bugetul României, să fie o creştere pentru Ministerul Culturii, pentru că avem nişte obligaţii în programul nostru de guvernare pe zona de cultură. Un angajament era creşterea bugetului alocat Ministerului Culturii cu 50%, în fiecare an, lucru care s-a şi întâmplat. (…) Pentru prima oară în bugetul Ministerului sunt alocate fonduri pentru ca statul să-şi poată exercita dreptul de preemţiune pentru bunuri mobile şi imobile. Avem o obligaţie, cu toţii, faţă de istoria noastră, faţă de patrimoniul nostru, şi mă bucur că am reuşit pentru prima oară să alocăm fonduri importante, astfel încât atunci când suntem notificaţi şi când sunt scoase la vânzare bunuri extrem de importante, statul să-şi poată exercita acest drept. Este o premieră şi mă bucur că începem acest exerciţiu cu un loc extrem de important pentru istoria României. (…) Cred că este o obligaţie pe care o avem faţă de acest loc, de a-l menţine în circuitul public. Avem o obligaţie faţă de istoria noastră. În foarte scurt timp sărbătorim centenarul Marii Uniri, iar arhitectul Unirii, cel care a implementat reformele Marii Uniri, este Ionel Brătianu. Aşa cum am anunţat, am demarat procedurile ca Ministerul Culturii să-şi exercite dreptul de preemţiune pentru cumpărarea Vilei Florica. (…) Avem alocate fonduri pentru exercitarea acestui drept. Existau nişte legi care reglementau acest lucru, dar niciodată acest fond nu a fost alimentat. Este o premieră în istoria Ministerului Culturii”, a declarat Ionuţ Vulpescu conform Mediafax.
Aproape toate generaţiile familiei Brătianu au trăit la Ştefăneşti, în judeţul Argeş, în vila care poartă numele „Florica”, în amintirea primei fiice a lui Ion C. Brătianu, dispărută la trei ani. Cândva, locul unde a trăit cea mai importantă familie de oameni politici din România era compus din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi observator astronomic. Astăzi, au mai rămas casa, capela şi parcul, pe care Ion Brătianu îl numea „grădina Semiramidei”.