Se lansează „Catalog Bucureşti”, primul inventar al imobilelor construite în cele 98 de zone istorice ale Capitalei

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) va lansa pe 11 martie ”Catalog Bucureşti”, primul inventar al tuturor imobilelor construite în zonele istorice ale Capitalei, care va fi realizat în perioada martie 2017 - noiembrie 2020, de voluntari şi specialişti arhitecţi, urbanişti şi istorici, şi va viza cele 98 de zone protejate ale oraşului.
Ionela Marcu
06 mart. 2017, 12:50
Se lansează

Potrivit ARCEN, în prezent, patrimoniul construit al Bucureştiului (peste 14.500 de imobile) este într-o avansată stare de degradare, sute de clădiri sunt în stare de colaps sau precolaps şi reprezintă adevărate pericole publice. Imobilele din zonele protejate ale Capitalei se confruntă cu demolări, degradări grave sau mutilări. Cele mai multe intervenţii duc la pierderi ireversibile la nivelul identităţii oraşului şi a peisajului cultural.

La nivelul zonelor protejate nu există nicio bază de date centralizată privind starea imobilelor şi a agresiunilor asupra patrimoniului construit. Specificul zonelor istorice este alterat, calitatea vieţii urbane scade, iar oraşul vechi este supraaglomerat prin apariţia „blocurilor dintre case”. Regulamentele de urbanism ale zonelor protejate sunt frecvent încălcate, astfel încât revitalizarea zonelor istorice din Bucureşti şi creşterea atractivităţii economice a acestora devin o imposibilitate.

Prin proiectul „Catalog Bucureşti”, ARCEN vrea să pună la dispoziţia instituţiilor statului, specialiştilor din domeniu şi locuitorilor oraşului o platformă online care să cuprindă inventarul tuturor imobilelor din cele 98 de zone protejate, respectiv zeci de mii de date şi fotografii, analize şi statistici.

Inventarul zonelor protejate, realizat în perioada 2017-2020, ar putea deveni un instrument util pentru procedurile de avizare din cadrul comisiilor de specialitate.

„Catalog Bucureşti” va semnala erorile existente în Lista Monumentelor Istorice, va atenţiona asupra necesităţii clasării altor imobile valoroase şi ar putea deveni fundamentul pentru ameliorarea legislaţiei din domeniu şi a regulamentelor zonelor protejate din Bucureşti, astfel încât acestea să favorizeze dezvoltarea armonioasă a peisajului urban şi creşterea calităţii spaţiului public.

În paralel, ARCEN va organiza, timp de trei ani, o serie de conferinţe şi dezbateri publice pentru prezentarea şi interpretarea datelor culese de pe teren şi soluţionarea acestora.

„Catalog Bucureşti” va reprezenta atât un instrument de educare a locuitorilor capitalei, cât şi o iniţiativă de activare a zonelor protejate ca microcomunităţi în interiorul oraşului care pot lucra împreună cu specialiştii şi autorităţile publice pentru salvarea patrimoniului urban şi a peisajului cultural, prin stoparea agresiunilor şi conservarea specificului Bucureştiului istoric.

După aproape un an întreg de pregătiri, ARCEN lansează „Catalog Bucureşti”, o acţiune de colectare a zeci de mii de date pentru realizarea primului inventar al tuturor imobilelor din cele 98 de zone construite protejate ale Bucureştiului.

Colectarea şi analiza datelor vor fi publicate pe o platformă online deschisă tuturor.

Sursa: news.ro

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Orașul în care tot mai mulți români au început să-și cumpere apartamente, mulțumiți de prețurile de aici: “Se extinde”
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se discută
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Copil de 14 ani din Mehedinți a provocat un incendiu la școală după ce a fost lăsat repetent
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!