Agenţii patogeni, care ajung în tubul digestiv odată cu alimentele ingerate sau apa de băut, produc la acest nivel primele simptome. Astfel, puteţi să prezentaţi: stări de ameţeală, vomă, crampe abdominale şi diaree sau orice combinaţii ale acestora, potrivit ansvsa.ro.
Microorganismele au nevoie de căldură şi umezeală pentru a se dezvolta. Acesta este unul din motivele pentru care anumite alimente trebuie depozitate în frigider. Bacteriile se reproduc prin diviziune, astfel că dintr-o bacterie rezultă două, din două devin patru, etc. Astfel, un aliment contaminat cu un număr mic de bacterii, depozitat necorespunzător în afara frigiderului peste noapte, prezintă un risc de îmbolnăvire foarte mare dacă este consumat a doua zi. Acest lucru se întâmplă din cauza gradului mare de contaminare. Este suficient doar să gustaţi din acest aliment pentru a vă îmbolnăvi.
Depozitarea în frigider împiedică dezvoltarea bacteriilor. Există însă şi excepţii de la această regulă: bacterii ca Yersinia si Listeria se pot multiplica şi la temperaturile din frigider. Din cauza faptului că nu puteţi mirosi sau simţi gustul bacteriilor, singura cale de a vă asigura că alimentele sunt sigure este să respectaţi bunele practici de igienă ale alimentelor.
Cel mai frecvent implicate în toxiinfecţiile alimentare sunt alimentele insuficient preparate termic şi bogate în proteine, cum sunt: carnea, ouăle, lactatele, fructele de mare care constituie un mediu adecvat pentru supravieţuirea agenţilor patogeni.
Printre agenţii patogeni, care pot genera boli ca urmare a consumului de alimente contaminate, se pot enumera: bacteriile, paraziţii si viruşii.
Citeşte şi Alertă din partea medicilor! PRODUSELE DE POST, TOXICE pentru organism