Peste 230 de transplanturi medulare realizate în 2015, în România

Peste 230 de transplanturi de celule stem hematopoietice au fost realizate la nivel naţional în 2015, cele mai multe dintre aceste proceduri fiind realizate pentru tratarea mielomului multiplu, a limfomului Hodgkin, a limfomului non-Hodgkin, a leucemiei acute mieloide sau a leucemiei acute limfoblastice.
Ileana Popescu
08 mart. 2017, 05:32
Peste 230 de transplanturi medulare realizate în 2015, în România

Numărul transplanturilor medulare este în creştere, în ultimii ani, dar încă redus comparativ cu Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie sau Polonia, a declarat Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular pentru News.ro.

Aproximativ trei din 100.000 de oameni au nevoie, anual, de transplant medular cu celule stem hematopoietice, fiind vorba de pacienţi diagnosticaţi cu boli hematologice şi oncologice grave, aşa cum este leucemia, de exemplu, şi pentru care transplantul de măduvă poate însemna o mare şansă de vindecare, a precizat Alina Tănase.

Potrivit medicului Alina Tănase, în România, în 2015, erau realizate 237 de transplanturi de celule stem hematopoietice, cele mai multe dintre aceste proceduri fiind realizate pentru tratarea mielomului multiplu, a limfomului Hodgkin, a limfomului non-Hodgkin, a leucemiei acute mieloide sau a leucemiei acute limfoblastice.

„Numărul acestor proceduri este în creştere, în ultimii ani, ţara noastră aflându-se în topul statelor cu cele mai mari salturi în privinţa transplanturilor medulare realizate, însă per total, activitatea de transplant rămâne redusă comparativ cu ţări precum Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie sau Polonia. Astfel, pentru sprijinirea transplantului medular în România a fost înfiinţată Societatea Română de Transplant Medular. Dezvoltarea activităţii de transplant medular în bolile hematologice şi nehematologice, în sistemul de sănătate românesc, este unul dintre obiectivele prioritare stabilite la fondarea organizaţiei. În acest sens, Societatea urmăreşte realizarea şi coordonarea cercetării ştiinţifice în această ramură medicală, la nivel naţional, formarea profesională continuă, precum şi asigurarea activităţii de supervizare pentru tehnicile de transplant medular şi de celule stem”, a adăugat preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular.

Odată înfiinţată Societatea Română de Transplant Medular, la sfârşitul lui 2016, medicii îşi propun să-i ajute pe bolnavii care au nevoie de acest tip de transplant.

„Societatea vizează stabilirea de parteneriate cu organizaţiile şi instituţiile naţionale şi internaţionale active în această zonă medicală, pentru a aduce la cunoştinţa medicilor români progresele din domeniu. Ne bazăm pe o colaborare fructuoasă cu autorităţile din sistemul de sănătate în demararea unor strategii şi programe naţionale de sprijinire a activităţilor de transplant medular”, a explicat preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular.

În România, activitatea de transplant medular este concentrată momentan în patru centre: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş  şi Spitalul Clinic Colţea.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
S-a dat ordin în Ungaria. Ungurii te prind imediat. Șoferii români nu mai scapă
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
EXPIRĂ ACEȘTI BANI! Trebuie să fie folosiți până în luna octombrie
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Simona Halep a fost exclusă! Decizia luată acum de americani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
PENSIONARII NEMULȚUMIȚI de RECALCULARE, vizați DIRECT! URGENT trebuie să facă asta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...