Acest proiect destinat să completeze gardul deja existent la frontiera între SUA și Mexic, evaluat la mai multe zeci de miliarde de dolari, se află în centrul unei crize diplomatice între Ciudad de Mexico și Washington și suscită critici în toată lumea.
„Trebuie ca această întreprindere să se gândească bine”, a reacționat Ayrault, întrebat despre afirmațiile lui Eric Olsen, patronul grupului creat în 2015 prin fuziunea fabricanților de ciment francez Lafarge și elvețian Holcim.
Într-un interviu publicat joi de AFP despre posibila sa participare la acest șantier controversat, Olsen a răspuns:” Suntem pregătiți să furnizăm materialele noastre de construcție pentru toate tipurile de proiecte de infrastructuri pentru SUA”. „Nu avem opinie politică”, a adăugat el.
„Amintesc că întreprinderile au de asemenea responsabilitate socială și de protecție a mediului”, a subliniat joi șeful diplomației franceze.
„Această întreprindere a făcut deja să se vorbească despre ea cu puțin timp în urmă pentru că a fost acuzată că ar fi finanțat Daesh (acronimul arab pentru gruparea jihadistă Statul Islamic) pentru a putea continua activități în Siria”, a amintit Jean-Marc Ayrault.
LafargeHolcim a admis la începutul lunii martie că a finanțat „indirect” în 2013 și în 2014 grupări înarmate în Siria, țară sfâșiată de un război civil, pentru a menține în activitate fabrica sa d ciment.
Citeşte şi Mexicul va lua contramăsuri dacă SUA impun taxa vamală unilaterală pentru zid
„Eu apelez la responsabilitățile sale”, a spus ministrul francez, adăugând că nu poate să facă mai mult.
Potrivit lui Jean-Marc Ayrault, multinaționala ar „trebui să se gândească bine la propriile interese pentru că există alți clienți în lume care vor privi aceasta cu o anumită stupefacție”.
LafargeHolcim speră să fie unul dintre marii beneficiari ai programului de investiții de 1.000 de miliarde de dolari promis de Donald Trump pentru a renova infrastructurile americane (poduri, tuneluri, drumuri, aeroporturi). Acest plan, al cărui anunț este iminent, ar urma să includă și construirea zidului de la frontiera mexicană, potrivit informațiilor din presa americană.
De asemenea prezent în SUA, grupul irlandez CRH, specializat tot în ciment, a anunțat deja că nu va furniza materiale pentru construirea zidului președintelui Trump, care a semnat ordinul executiv de lansare a proiectului de construcție în 25 ianuarie.
Există deja o barieră instalată de mai mulți ani pe mai mult de 1.000 din cei circa 3.140 km ai frontierei dintre SUA și Mexic.