Titus Corlăţean: Justiţia televizată nu este o chestiune acceptabilă într-un stat de drept

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat, duminică, de Ziua Justiţiei, că justiţia televizată nu este o chestiune acceptabilă într-un stat de drept, iar informaţii care constituie subiectul unei anchete în curs nu pot fi date pe surse la presă.
Romania TV
01 iul. 2012, 15:13
Titus Corlăţean: Justiţia televizată nu este o chestiune acceptabilă într-un stat de drept

Titus Corlăţean le-a spus magistraţilor că trebuie să pună mai presus de orice profesionalismul, integritatea, independenţa şi onoare faţă de actul de justiţie.

„Cred că dacă magistraţii şi cei care fac parte din actul de justiţie vor pune mai presus de orice profesionalismul, integritatea, independenţa, onoarea faţă de actul de justiţie şi vor şti să respingă lucruri care s-au întâmplat în România şi care au fost cauţionate, şi faţă de care eu nu am auzit de la Bruxelles să există vreo reacţie apropo de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, lucruri care spun că în cadrul procedurii de anchetă nu ai voie să dai drumul pe surse la presă la chestiuni care constituie subiectul unei anchete în curs, faptul că justiţia televizată nu este o chestiune acceptabilă într-un stat de drept, faptul că prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, atunci când magistraţii, înainte de orice, de şefi, îşi vor asuma această conduită, vom putea să spunem că am făcut pasul decisiv în justiţie„, a spus ministrul Titus Corlăţean, la evenimentul organizat de Ziua Justiţiei de către de Curtea de Apel Bucureşti şi Asociaţia Magistraţilor din România.

El a adăugat că, aşa cum spunea un vorbitor, criteriile importante sunt profesionalismul, integritatea, independenţa, dar şi credinţa în Dumnezeu.

„Avem legea ca reper fundamental, dar dacă am citi şi cuvântul sfânt; scrie acolo undeva că frica de Dumnezeu este începutul înţelepciunii. Mare lucru! Dacă acest lucru ne-ar ghida în tot ceea ce facem, inclusiv atunci când luăm decizii importante, poate că viaţa, societatea ar arăta altfel. Asta pentru că pretindem să spunem că suntem cu toţii creştini în această ţară”, a spus Corlăţean.

Ministrul a precizat că vrea să continue ce a fost important şi să fie recunoscut ce a fost făcut bine anterior, dar şi să stopeze ce a fost făcut prost.

El i-a îndemnat pe cei care au de-a face cu cetăţenii să aibă răbdare să îi asculte când au o problemă, pentru că nu toţi au resurse materiale şi nu toţi îşi permit un avocat.

„Este mare lucru să ştii să asculţi, să ai sensibilitate faţă de problema acelui om, poate are dreptate sau poate nu. Nu este doar problema noastră, dar şi a celor care administrează justiţia de a avea sensibilitate faţă de problema omului, cu legea ca reper principal, nu cu subiectivism”, a spus Corlăţean.

În opinia ministrului Justiţiei, sunt foarte mulţi magistraţi bine pregătiţi, buni profesionişti, foarte mulţi avocaţi, notari, mediatori, administratori, chiar şi foarte mulţi în actul politic.

„Poate ne mai limpezim în săptămânile viitoare, care pot contribui, printr-un efort onest, real, la pasul înainte al justiţiei, pentru că asta este soluţia, nu avem alternativă”, a mai spus Corlăţean.

Ministrul şi-a exprimat speranţa că justiţia va ajunge în anii următori să sărbătorească sub cupola Palatului de Justiţie o zi a justiţiei în care să se poată spune că aceasta răspunde şi exigenţelor legii şi intereselor cetăţeanului.

„Nu avem alternative, trebuie să mergem în această direcţie. Este adevărat că mai avem mult de lucru în acest sens. Sprijinul pe care trebuie să-l acordăm instanţelor, funcţionării, aspectelor de ordin logistic, unele aspecte legate de confirmarea, consolidarea încrederii sentimentului de independenţă. Aici ţine foarte mult şi de conduita individuală a fiecărui magistrat, de conştiinţa fiecăruia dintre noi de a şti să stea vertical. E un act de asumare la nivel individual”, a spus Corlăţean.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Adevărul despre carnea de mici pentru 1 mai. Anunț de ultimă oră de la autorități
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării