Kovesi: Atacurile din ultima perioadă la justiţie reprezintă o măsură a succesului acesteia

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, de Ziua Justiţiei, că deşi uneori soluţiile judecătorilor nu coincid cu propunerile procurorilor, acest control este esenţial pentru un stat de drept, iar atacurile din ultima perioadă la justiţie reprezintă o măsură a succesului acesteia.
Romania TV
01 iul. 2012, 16:52
Kovesi: Atacurile din ultima perioadă la justiţie reprezintă o măsură a succesului acesteia

„Este al şaselea an în care particip la sărbătoarea justiţiei în calitate de procuror general şi, ca la orice aniversare, este un prilej de a reflecta la drumul parcurs. Pregătindu-mi discursul pentru astăzi am încercat să îmi amintesc cum arăta justiţia din România în anul 2006. Dincolo de o primă concluzie evidentă pe care ţi-o provoacă un astfel de exerciţiu, aceea că suntem mai în vârstă cu şase ani, o evaluare obiectivă duce la concluzia că am făcut împreună paşi esenţiali în această perioadă”, a spus Kovesi.

Procurorul general a adăugat că independenţa justiţiei a devenit o realitate, nu doar un concept teoretic, ceea ce a dus la creşterea legitimităţii în societate. Justiţia a devenit, din ce în ce mai mult, un factor de echilibru de care avem nevoie şi care asigură că nimeni nu este deasupra legii şi că nimeni nu beneficiază de impunitate, a precizat Kovesi.

„Întrucât conduc o instituţie ale cărei acte sunt în mod constant supuse controlului judecătoresc, sunt în măsură să apreciez profunzimea acestei evoluţii. Pot să afirm că, deşi uneori soluţiile judecătorilor nu coincid cu propunerile noastre, acest control este esenţial pentru un stat de drept. Controlul judecătoresc a devenit un participant activ în sistemul de control reciproc al puterilor statului, care verifică şi cenzurează, fără timiditate, actele celorlalte autorităţi”, a mai spus Codruţa Kovesi.

Potrivit procurorului general, o altă schimbare esenţială în ultimii ani a fost creşterea intoleranţei sistemului la corupţia din interiorul său.

„Rechizitoriile şi hotărârile de condamnare din ultimii ani au arătat că existau adevărate reţele prin care actul de justiţie putea fi deturnat în interesul unor persoane. Eliminarea acestor situaţii a reprezentat un moment cheie în drumul spre un adevărat stat de drept şi spre o justiţie credibilă. Justiţia a demonstrat că nu poate fi ignorată, ceea ce i-a neliniştit pe cei obişnuiţi cu o altfel de abordare”, a precizat Kovesi.

Aceasta a subliniat că este important să se conştientizeze evoluţiile acestor ani şi să existe asigurări că sunt ireversibile.

„Consolidarea acestor progrese trebuie însoţită de identificarea soluţiilor pentru marile probleme ale sistemului – durata mare de soluţionare a cauzelor şi soluţiile neunitare. Dacă vom continua să ignorăm nevoile şi nemulţumirile celor cărora li se adresează actul de justiţie înseamnă că reforma sistemului judiciar este incompletă”, a afirmat procurorul general.

Kovesi a precizat că, din această perspectivă, trebuie să fie identificate soluţii viabile pentru aceste probleme. Creşterea resurselor este una dintre soluţiile posibile, dar trebuie combinată cu simplificarea procedurilor, „pentru a ne asigura că sistemul nu este conceput doar pentru practicienii dreptului, ci, în primul rând, pentru părţi”, a adăugat procurorul general.

Potrivit Codruţei Kovesi, trebuie implementate soluţiile viabile din noile coduri: proceduri simplificate, modalităţi alternative de soluţionare a cauzelor, principiul oportunităţii, elemente de justiţie negociată sau trecerea unor fapte din ilicitul penal în cel administrativ.

Ea a precizat că sistemul judiciar are nevoie de astfel de instituţii, „dacă ne dorim o justiţie eficientă, şi nu funcţionari îngropaţi în munţi de dosare”.

„Atacurile din ultima perioadă la adresa justiţiei şi presiunile la care este supus periodic sistemul judiciar din exterior reprezintă în fapt o măsură a succesului acestuia. Faptul că am acceptat cu toţii interdicţiile şi incompatibilităţile specifice funcţiei de magistrat nu înseamnă că am renunţat la opinii. Îi felicit pe toţi magistraţii care nu se dau bătuţi şi care cred că lucrurile se pot îndrepta, că sistemul poate fi perfecţionat. Trebuie să consolidăm împreună statutul de magistrat, să fim solidari şi să nu ne irosim energiile în lupte inutile, rezultate din orgolii sau interese particulare. Putem găsi soluţii pentru a împăca ideile sau viziunile diferite asupra modului în care trebuie acţionat, pentru că avem un scop comun şi ne dorim să devenim un sistem care se doreşte a fi de elită”, a mai declarat procurorul general.

Kovesi a arătat că întrucât în scurt timp îi expiră mandatul de procuror general, le-a transmis un mesaj colegilor săi procurori: „Am reuşit să transformăm Ministerul Public într-o instituţie profesionistă, activă şi consecventă, dar mai ales într-o instituţie curajoasă. Am atins prin achetele noastre zone care păreau intangibile şi am anchetat persoane care păreau că sunt imune în faţa legii. Am fost acuzaţi de multe ori că am făcut dosare la comandă politică, dar soluţiile instanţelor au demonstrat că faptele s-au bazate pe probe şi nu pe infracţiuni inventate unor persoane. Ceea ce am reuşit împreună, prin efort constant şi continuu, a fost validat şi în plan internaţional, prin aprecierile pozitive constante ale experţilor europeni”.

Kovesi a susţinut că, pentru prima dată după 1990, aceeaşi echipă managerială a avut două mandate consecutive, ceea ce a garantat stabilitatea şi continuitatea. „Sper ca următoarea echipă să se bucure de aceeaşi independenţă decizională care ne-a fost asigurată”, a adăugat procurorul general.

În final, Codruţa Kovesi a declarat că este onorată că a fost în fruntea unei instituţii fundamentale a statului, formată din oameni curajoşi pe care îi admiră, îi respectă şi îi preţuieşte.

Ziua Justiţiei, organizată de Consiliul Superior al Magistraturii, are loc la Cercul Militar Naţional.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni