„Am primit solicitări să aducem în ţară 22 de medicamente care au dispărut de pe piaţă, peste o treime fiind medicamente pentru boli oncologice. De asemenea, am primit solicitări pentru medicamente hematologice, pentru transplant, TBC şi diabet”, a spus directorul companiei Unifarm.
Potrivit legislaţiei, pot fi aduse în ţară în cantităţi care să asigure necesarul pentru un an de zile.
Adrian Ionel a precizat că Unifarm a adus în ţară medicamentele pentru copiii cu leucemie, dar acestea nu pot fi distribuite până când nu va fi stabilit preţul.
„Un ordin al fostului ministru al Sănătăţii prevedea că preţul unui medicament adus pe nevoi speciale nu poate depăşi cel mai mic preţ din 12 ţări europene, aşa că acum aşteptăm modificarea ordinului, pentru ca aceste produse să poată fi date spitalelor”, a explicat Adrian Ionel.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, pentru News.ro, că atunci când a vrut să aducă medicamente pe nevoi speciale, s-a „lovit ” de un ordin al fostului ministru al Sănătăţii, care a schimbat procedura prin care pot fi aduse în ţară aceste produse.
„Căutăm soluţii pentru fiecare medicament care a dispărut de pe piaţă, dar analizăm fiecare caz în parte. Nu mai putem vorbi de un grup de medicamente, ci pentru fiecare produs avem o soluţie personalizată. Mai concret, sunt producători români care produc medicamente numai pentru export. Au fost deja discuţii cu una dintre firmele care produc oncologice pentru export şi a spus că va face un set de medicamente şi pentru noi. Medicamentele vor fi achiziţionate pe nevoie speciale, de către Unifarm”, a spus ministrul Sănătăţii.
Florian Bodog a precizat că o altă problemă, despre care a aflat în această săptămână, este legată de medicamentele pentru copiii cu leucemie.
„Miercuri mi s-a semnalat că sunt probleme cu medicamentele pentru leucemie copii. Şi pentru aceste medicamente este aceeaşi procedură de nevoie speciale. Însă am avut surpriza să constat că, în decembrie, fosta conducere a Ministerului a schimbat ordinul de nevoie speciale. Ordinul prevede că preţul medicamentelor aduse pe nevoi speciale nu poate depăşi cel mai mic preţ din cel din 12 ţări. Or, acest lucru nu poate fi realizat, pentru că dacă găsim medicamentul într-o ţară în care nu se plăteşte clawback, atunci firma nu are niciun interes să-l aducă în România sub preţul respectiv, în condiţiile în care merge în alte ţări la preţ mai bun, cu vad comercial mai mare şi cantităţi mult mai mari”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
În acest context, ministrul Sănătăţii a dispus începerea procedurilor pentru achiziţiile medicamentelor pe nevoi speciale.
„În momentul de faţă, în paralel cu procedurile de achiziţie care merg prin Unifarm şi cu procedurile de autorizare care merg prin Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, am modificat ordinul de nevoi speciale, care este deja pe circuitul de avizare”, a mai spus ministrul.
Şi achiziţia de vaccin este în diverse stadii de avizare sau de negociere.
„Pentru vaccinul tetravalent s-a semnat şi au şi intrat cantităţile, pentru hexavalent este semnat contractul. Procedura a fost finalizată. Pentru vaccinul hepatitic B avem în continuare aceeaşi problemă. Am activat un mecanism european pentru a achiziţiona vaccin pentru infecţia cu virus hepatitic B, am primit un răspuns din Norvegia şi, în momentul de faţă, specialiştii români au luat legătura cu omologii de acolo şi vom vedem care vor fi condiţiile pentru a-l putea aduce în România”, a adăugat ministrul Sănătăţii.