El a precizat că este membru titular în Comisia de la Veneția și participă la lucrări alături de Bogdan Aurescu — membru supleant.
„Președintele Comisiei mi-a adresat invitația (…) de a face o prezentare în plenul Comisiei privind evoluțiile constituționale, legislative recente din România. Am făcut deja această prezentare, acest raport. Despre ce puteam să vorbesc? Ordonanța 13 cu legea de respingere, ordonanța 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civică, protestele care au însoțit aceste evenimente legislative, despre decizia Curții Constituționale care a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Am prezentat conținutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc încă și consecințele sociale pe care le-au generat”, a afirmat Toader, la Digi 24.
El a susținut că acest raport era necesar pentru o bună informare a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a Comisiei de la Veneția.
„Numai comunicând corect și la timp conținutul și evoluțiile la care m-am referit, evaluările noastre pot fi obiective în acord cu realitățile sociale, juridice”, a adăugat Toader.
Întrebat dacă va cere Comisiei de la Veneția un punct de vedere, după decizia Curții Constituționale privind conflictul dintre DNA și Guvern, ministrul Justiției a răspuns că acest for nu poate modifica deciziile CCR.
„De la Comisie punctele de vedere sunt oricând binevenite, dar pe viitor, nu pe trecut”, a spus Tudorel Toader.