Concedieri de la companiile de stat. Câţi angajaţi vor fi daţi afară în luna mai

Administraţia Complexului Energetic Oltenia va face o mie de disponibilizări în luna mai, sindicatele din companie fiind de acord, luni, cu această propunere, primind, la schimb, promisiunea că primele ocazionale vor fi majorate, în noul contract colectiv de muncă.
Filip Stan
13 mart. 2017, 15:10
Concedieri de la companiile de stat. Câţi angajaţi vor fi daţi afară în luna mai

Administraţia Complexului Energetic Oltenia a anunţat că va face o mie de disponibilizări în luna mai, sindicatele din companie fiind de acord cu apropunerea, aceştia primind, la schimb, promisiunea că primele ocazionale vor fi majorate, în noul contract colectiv de muncă. Liderii de sindicat cer, însă, ca angajaţii care vor fi concediaţi să fie pensionabili, să fi beneficiat de ordonanţe sau să plece la cerere, în schimbul unor salarii compensatorii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După ce Fondul Proprietatea a ameninţat Directoratul CEO cu un proces, pe motiv că nu a respectat numărul de două de mii de disponibilizări prevăzut pentru anul 2017, administraţia şi sindicatele s-au întâlnit, luni, la o nouă rundă de negocieri, în ceea ce priveşte Contractul Colectiv de Muncă.

În urma întâlnirii, administraţia a acceptat să majoreze primele de Paşte şi de Crăciun, de la 700, respectiv de la 550 de lei, la 1.000 de lei pentru fiecare salariat, aceeaşi sumă putând fi oferită de Ziua Minerului şi cea a Energeticianului, care în 2016 a fost în valoare de 700 de lei.

Liderii celor patru federaţii, care au fost prezenţi la negocieri, au fost de acord cu propunerile administraţiei, mai ales că la şedinţele din ultimele zile conducerea companiei a acceptat să ofere şi tichete de masă majorate celor 14.322 de salariaţi, de la 9,8 lei la 15 lei, dar şi cota de cărbune de 10 tone, în bani sau în natură, pentru fiecare angajat.

„Cele stabilite în comisia paritară de luni vor fi redactate şi trecute într-un act adiţional ce va fi semnat de toate federaţiile prezente la negociere. Liderii au fost de acord cu majorarea primelor şi a tichetelor de masă, chiar dacă au pierdut voucherele de vacanţă. Tot aici s-a discutat şi despre programul de restructurare aplicabil anul acesta, mai exact despre plecarea celor 1.000 de salariaţi, în luna mai, din companie. Am cerut ca pe listele de disponibilizare să fie trecuţi salariaţii care mai au doi ani până la pensie, angajaţii care au mai beneficiat de salarii compensatorii, dar au fost reangajaţi în CEO, dar şi persoanele care vor de bunăvoie să plece din companie, în schimbul salariilor compensatorii”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, Nicu Bunoica, preşedintele Sindicatului Solidaritatea 2013, din cadrul Federaţiei Univers.

Constantin Creţan, lider sindical la CEO, susţine, de asemenea, că inclusiv cei de la FNME au fost de acord cu subiectele discutate la Comisia Paritară de Negociere, urmând să se stabilească şi alte criterii de disponibilizare, dar şi uniformizarea grilei de salarizare.

„Vor mai fi discuţii până la semnarea contractului colectiv de muncă, dar drepturile salariale în noul contract au fost bătute în cuie ca şi numărul viitorilor disponibilizaţi”, a spus şi liderul Sindicatului Lignitul Oltenia.

Managerul CEO, Sorin Boza, a anunţat, recent, că propunerea administraţiei pentru noul contract colectiv de muncă va aduce o creştere importantă a veniturilor angajaţilor companiei.

„După patru ani numai de tăieri de venituri, vin în atenţia tuturor colegilor mei cu o propunere corectă, ţinând cont de situaţia nesigură a acestei companii pentru care lucrăm toţi! Este primul an în care administraţia propune o creştere de venituri pentru fiecare angajat! Am promis că voi face tot ce îmi stă în putinţă ca toţi cei ce muncesc cu adevărat să vadă în buzunar o creştere faţă de anii trecuţi când doar s-a tăiat din venituri”, a transmis managerul CEO, Sorin Boza, pe o reţea de socializare.

Luni, şi Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor s-a întrunit în şedinţă, pentru a discuta despre disponibilizările din perioada 2017-2018, la nivelul companiei. Reprezentanţii CEO au explicat că vor disponibiliza doar 1.000 de persoane anul acesta şi 740 anul viitor, deoarece, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2017, Sistemul Energetic Naţional (SEN) a demonstrat că este dependent de disponibilitatea blocurilor energetice ale CE Oltenia pe fondul lipsei de apă şi vânt.

Complexul Energetic Oltenia a reuşit să-şi achite, la timp, toate obligaţiile fiscale către Bugetul Consolidat al Statului. Compania nu a înregistrat obligaţii de plată restante către băncile finanţatoare privind rambursarea de rate, dobânzi şi comisioane, iar obligaţiile de plată către furnizori se află în termenele scadente de plată, conform prevederilor contractuale, reprezentând obligaţii curente.

De asemenea, CE Oltenia şi-a îndeplinit obligativitatea de conformare privind achiziţionarea certificatelor de CO2 aferente producţiei de energie realizate în anul 2016. Singurul aspect pe care nu l-a respectat CEO a fost însă disponibilizarea celor 2.000 de persoane în 2016, din companie plecând doar 800 de salariaţi anul trecut şi nici cifra stabilită pentru anul acesta, tot de 2.000 de salariaţi, actuala conducere acceptând să reducă personalul la o mie de persoane, în luna mai.

DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Ce să plantezi în decembrie în grădină ca să ai recoltă bună la primăvară. Secretele grădinarilor cu experiență
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Ce a hotărât Curtea de Apel București
Playtech.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale, contestat la Curtea Constituțională. În ce caz se pot anula alegerile?
DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Ce faci dacă ai pierdut cheile și rămâi încuiat pe dinafară. E frustrant, dar se poate rezolva
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Românii vor călători fără vize în Statele Unite ale Americii! Anunțul făcut de Ambasada României la Washington
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Au fost interzise! Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
România aderă complet la Schengen cu frontierele terestre din 2025
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Un istoric ucrainean a vorbit despre planul rusesc de a împărți Ucraina în trei