„Regia Națională a Pădurilor — Romsilva respinge amenințările și presiunile organizației Agent Green, care, vineri, 10 martie a.c., a organizat blocarea abuzivă a unui drum public și controlul autovehiculelor care transportau legal lemne pentru foc. Mai mult, sâmbătă, 12 martie a.c., domnul Gabriel Păun, președinte Agent Green, a transmis Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva un e-mail în care amenință că dacă Regia nu ‘recunoaște public’, în 24 de ore, ‘greșelile făcute în ultimii 15 ani’ va folosi ‘toate pârghiile legale disponibile pentru epurarea Romsilva și a Gărzii Forestiere’. Respingem cu fermitate acțiunile în forță și amenințările, precum și diseminarea cu intenție a informațiilor false, considerând că organizațiile non-guvernamentale nu trebuie să blocheze deliberat drumurile publice, să comunice informații false, să dispună abuziv controlul autovehiculelor și a mărfurilor transportate, substituindu-se organelor statului, și nici să amenințe instituțiile statului cu ‘epurări'”, se arată în comunicatul citat.
Potrivit Regiei, în cursul anului trecut, activiști ai organizației Greenpeace, cu sprijinul Romsilva, au efectuat o misiune de evaluare a pădurilor virgine și cvasi-virgine din zona Vidraru, studiile fiind depuse de această organizație la autoritatea centrală ce răspunde de silvicultură, pentru a fi analizate în vederea introducerii acestora în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasi-virgine.
„Precizăm că, în luna noiembrie a anului trecut, în urma altor afirmații defăimătoare, domnul Gabriel Păun a fost notificat de Regia Națională a Pădurilor — Romsilva că va utiliza căile legale pentru recuperarea prejudiciilor, însă președintele Agent Green a solicitat un dialog, acesta purtându-se în 6 decembrie 2016, la sediul central al Regiei. În cursul întrevederii, domnul Gabriel Păun a cerut un protocol de colaborare cu Romsilva privind identificarea pădurilor virgine și cvasi-virgine, acces la amenajamentele silvice și a experților în teren. Romsilva a răspuns pozitiv, însă, până la această oră, în ciuda solicitărilor repetate ale Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva, Agent Green nu a încheiat respectivul protocol. Având în vedere deschiderea și buna credință cu care a acționat Regia Națională a Pădurilor — Romsilva și acțiunile Agent Green și ale domnului Gabriel Păun din ultima perioadă, considerăm că obiectivul acestora îl reprezintă prejudicierea deliberată a imaginii și intereselor Regiei Naționale a Pădurilor — Romsilva”, se menționează în comunicatul Romsilva.
Activiștii de mediu au organizat, vineri, 10 martie, pe Transfăgărășan, un protest față de tăierile ilegale de arbori din zona montană a județului Argeș, în zonă fiind blocat și un transport de material lemnos.
Acțiunea a fost inițiată de organizația neguvernamentală Agent Green, care a transmis protestul pe pagina sa de socializare. Protestatarii au solicitat o anchetă cu privire la exploatările forestiere din zona lacului Vidraru și stoparea exploatării pădurilor virgine din România.
Ulterior, Romsilva a precizat că transportul de material lemnos pe care reprezentanții Agent Green l-au blocat era unul legal, la fel și lemnul exploatat.
”Având în vedere protestul organizat de Agent Green vineri, 10 martie a.c. pe DN 7C, în zona comunei Arefu din județul Argeș, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva precizează că autovehiculul cu numărul de înmatriculare AG-95-SRV, oprit de activiștii de mediu, desfășoară un transport legal, autorizat, toate datele fiind introduse în aplicația SUMAL (aviz seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod online 113DD7E4YAD6F), precum și în ‘Inspectorul Pădurii’ (…). În mod eronat, activiștii de mediu au anunțat că transportul nu era unul legal, iar lemnul transportat ar fi fost tăiat dintr-o pădure virgină”, susține Romsilva.
În plus, administratorul pădurilor din patrimoniul statului notează că afirmația organizației Agent Green conform căreia suprafața de pădure din zona Vidraru s-ar fi aflat în administrarea Romsilva este „complet falsă”, suprafața respectivă fiind retrocedată în cursul deceniului trecut.
De asemenea, Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) a susținut că acțiunile de protest de genul celei organizate de Agent Green, fără o minimă pregătire prealabilă, produc mai degrabă confuzie în rândul opiniei publice, chiar dacă au la bază intenții nobile. În plus, acestea pot aduce prejudicii grave personalului silvic care își desfășoară meseria cu bună credință și în litera legii.