‘În calitatea de președinte al Bulgariei și de garant al Constituției, voi înainta această chestiune Curții Constituționale, întrucât CETA necesită amendamente la legea fundamentală și Curtea Constituțională va trebui să se pronunțe asupra conformității legale. Deocamdată, CETA se află în mâinile parlamentului bulgar, pentru votul de ratificare’, a spus Rumen Radev, care a fost învestit președinte la sfârșitul lunii ianuarie.
Tratatul CETA a fost semnat pe 30 octombrie la Bruxelles, după ce în urma unor negocieri dificile a fost depășit impasul provocat de respingerea acordului de către regiunea belgiană Valonia. Aceasta era nemulțumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale, protecția socială, efectele asupra agriculturii și industriei tradiționale sau protecția mediului.
Anterior acestor ultime negocieri, România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize.