Potrivit cifrelor furnizate de poliție, peste 400 de cazuri de furturi de albine au fost raportate în perioada iulie 2016 — ianuarie 2017, fără a oferi însă cifre pentru perioada anterioară. „Nu contează dacă este vorba de familii de albine sau metamfetamină, este vorba de o nouă goană după aur”, a declarat Laurence Burkin, manager la The True Honey Co, care este și el victimă a hoților de albine.
„Nu avem dovezi care să sugereze la acest moment că furtul albinelor este legat direct de o anumită grupare, dar credem că este vorba de opera unor grupări organizate”, a declarat sergentul Alasdair MacMillan.
Acest val de infracțiuni vine într-un moment în care industria mierii din Noua Zeelandă trece printr-o perioadă de boom. Potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Industriei din Noua Zeelandă, în perioada iunie 2015 — iunie 2016, exporturile au crescut cu 35% până la 315 milioane dolari Noua Zeelandă (219 dolari SUA), iar aproximativ o treime din cantitatea totală a fost vândută în China și Hong Kong.
Apicultorii contactați de Reuters susțin că de vină pentru creșterea furturilor este creșterea prețurilor pentru mierea locală Manuka, a cărei valoare s-a triplat din 2012 până în prezent potrivit cifrelor oficiale.
„Mierea este supraevaluată. Se pot face bani foarte ușor dacă cumperi și vinzi familii de albine”, a declarat Bruce Robertson, manager la Haines Apiaries.
Prețuită pentru proprietățile sale antibacteriene și gustul său, mierea Manuka se vinde cu prețuri de până la 148 de dolari Noua Zeelandă per kilograme iar un stup cu albine se vinde cu până la 2.000 de dolari Noua Zeelandă (1.390 dolari SUA).
Bruce Robertson a declarat că, recent, a cheltuit 5.000 de dolari Noua Zeelandă pentru a crește securitatea după ce a descoperit că doi din cei aproximativ 3.000 de stupi ai săi au fost furați recent. La rândul său, poliția colaborează cu Asociația apicultorilor din Noua Zeelandă pentru a pune la punct o bază de date care să urmărească mișcările stupilor de albine.