Furatul albinelor, noua „goană după aur” în Noua Zeelandă

Furatul de albine este cea mai nouă "afacere" din Noua Zeelandă. Familiile de albine sunt furate și vândute de grupările de crimă organizată care vor să profite de prețul record al mierii, au anunțat apicultorii și poliția locală.
Romania TV
15 mart. 2017, 07:58
Furatul albinelor, noua

Potrivit cifrelor furnizate de poliție, peste 400 de cazuri de furturi de albine au fost raportate în perioada iulie 2016 — ianuarie 2017, fără a oferi însă cifre pentru perioada anterioară. „Nu contează dacă este vorba de familii de albine sau metamfetamină, este vorba de o nouă goană după aur”, a declarat Laurence Burkin, manager la The True Honey Co, care este și el victimă a hoților de albine.

„Nu avem dovezi care să sugereze la acest moment că furtul albinelor este legat direct de o anumită grupare, dar credem că este vorba de opera unor grupări organizate”, a declarat sergentul Alasdair MacMillan.

Acest val de infracțiuni vine într-un moment în care industria mierii din Noua Zeelandă trece printr-o perioadă de boom. Potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Industriei din Noua Zeelandă, în perioada iunie 2015 — iunie 2016, exporturile au crescut cu 35% până la 315 milioane dolari Noua Zeelandă (219 dolari SUA), iar aproximativ o treime din cantitatea totală a fost vândută în China și Hong Kong.

Apicultorii contactați de Reuters susțin că de vină pentru creșterea furturilor este creșterea prețurilor pentru mierea locală Manuka, a cărei valoare s-a triplat din 2012 până în prezent potrivit cifrelor oficiale.

„Mierea este supraevaluată. Se pot face bani foarte ușor dacă cumperi și vinzi familii de albine”, a declarat Bruce Robertson, manager la Haines Apiaries.

Prețuită pentru proprietățile sale antibacteriene și gustul său, mierea Manuka se vinde cu prețuri de până la 148 de dolari Noua Zeelandă per kilograme iar un stup cu albine se vinde cu până la 2.000 de dolari Noua Zeelandă (1.390 dolari SUA).

Bruce Robertson a declarat că, recent, a cheltuit 5.000 de dolari Noua Zeelandă pentru a crește securitatea după ce a descoperit că doi din cei aproximativ 3.000 de stupi ai săi au fost furați recent. La rândul său, poliția colaborează cu Asociația apicultorilor din Noua Zeelandă pentru a pune la punct o bază de date care să urmărească mișcările stupilor de albine.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Leguma care te va face să uiți definitiv de carne. O înlocuiește într-o mulțime de rețete și e și sățioasă
Capital.ro
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia finală luată astăzi, pe 18 August
Playtech.ro
Cum verifici dacă pensia a fost recalculată greșit. Aceasta este formula de calcul folosită de casele de pensii
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Zeci de medici români din Franța sar în apărarea doctorițelor de la Sf. Pantelimon acuzate de omor: „Sunt ostracizate și tratate precum criminali de drept comun”
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Afacerea Markovic. Petele întunecate din trecutul lui Alain Delon
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
Cine moștenește averea uluitoare a lui Alain Delon. Actorul pasionat de sport a stabilit clar cum se va împărți imperiul de 300.000.000 de euro
wowbiz.ro
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
Cancan.ro
Ioana, după ce Năstase a prins-o vorbind cu altul: 'Du-te, eşti BĂTRÂN'
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor al tuturor timpurilor. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Românii, printre cei mai muncitori europeni, dar cu salarii mici
MediaFlux
A VENIT DECIZIA! Cu CÂT CRESC PENSIILE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...