PROGRAMUL RABLA 2017 va beneficia de buget redus faţă de anul precedent

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național ('Rabla') va beneficia, în acest an, de un buget de 180 milioane de lei, în scădere cu 18,18% față de alocarea stabilită la începutul ediției din anul anterior a programului, conform Notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2017 al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului.
Romania TV
15 mart. 2017, 08:39
PROGRAMUL RABLA 2017 va beneficia de buget redus faţă de anul precedent

Pentru programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, ar urma să fie alocată din bugetul AFM suma de 20 de milioane lei, iar creditele de angajament se ridică la 90 milioane lei, scrie Agerpres.

În 2016, Programul ‘Rabla’, lansat pe data de 14 iunie, a avut stabilit un buget de 220 de milioane de lei, din care 75 milioane lei au fost alocate extensiei ‘Rabla Plus’, atât pentru achiziționarea de autovehicule noi electrice și electrice hibride, cât și pentru finanțarea rețelei de stații de încărcare a acestora.

Potrivit documentului aflat în dezbatere publică, veniturile AFM pentru 2017 sunt estimate la 562,519 milioane lei, cu 33,08% mai mici comparativ cu cele înregistrate în anul precedent, când s-au situat la valoarea de 840,6 milioane lei. Din totalul veniturilor estimate în 2017, suma de 555,337 milioane lei reprezintă venituri fiscale (timbru de mediu și alte impozite și taxe fiscale), iar 7,182 milioane lei venituri nefiscale (dobânzi la depozitele constituite din excedentul anilor precedenți).

La capitolul cheltuieli, estimarea în bugetul AFM pentru anul acesta este de 557,580 milioane lei, în timp ce valoarea totală a cheltuielilor curente va fi de 556,480 milioane lei. În același context, din cheltuielile totale preconizate, 21,9 milioane lei sunt destinate cheltuielilor de personal (față de 22,88 milioane lei, în 2016), iar 4,5 milioane lei la capitolul ‘Bunuri și servicii’ (vs 11,25 milioane lei, anul anterior), în timp ce 526,593 milioane lei reprezintă sume alocate proiectelor și programelor pentru protecția mediului finanțate din Fondul pentru mediu în anul 2017. De asemenea, în bugetul AFM pentru anul acesta se regăsesc 3,487 milioane lei la ‘Proiecte cu finanțarea din FEN postaderare’, Mecanismul financiar SEE, respectiv 1,10 milioane lei la cheltuieli de capital.

În ceea ce privește continuarea programelor de mediu, actul normativ prevede alocări bugetare pentru: gestionarea deșeurilor (credite de angajament: 30 milioane lei, credite bugetare: 0), închiderea iazurilor de decantare din sectorul minier (credite de angajament: 0, credite bugetare: 5 milioane lei), conservarea biodiversității și administrarea ariilor naturale protejate (credite de angajament: 46,493 milioane lei, credite bugetare: 0), împădurirea terenurilor degradate, reconstrucția ecologică și gospodărirea durabilă a pădurilor (credite de angajament: 0, credite bugetare: 80 milioane lei), educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului (credite de angajament: 50 milioane lei, credite bugetare: 5 milioane lei), Programul de dezvoltare și optimizare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (credite angajament: 0, credite bugetare: 20,050 milioane lei), Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național (‘Rabla’) — credite de angajament de 180 milioane lei, din care credite bugetare în cuantum de 135 milioane lei, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (credite de angajament: 90 milioane lei, credite bugetare: 20 milioane lei).

Pe de altă parte, AFM nu prevede, în 2017, sume pentru derularea de noi sesiuni pentru Programul de realizare a pistelor pentru bicicliști și Programul pentru creșterea producției de energie din surse regenerabile.

Nota de fundamentare ce însoțește proiectul de HG arată că, pentru anul 2016, valoarea totală a veniturilor încasate la Fondul pentru mediu, la 31 decembrie, a fost de 1,029 miliarde lei, în creștere cu 23,16% în comparație cu aceeași perioadă din anul 2015.

Din totalul veniturilor, 1,022 miliarde lei au însemnat venituri fiscale (timbru de mediu și alte impozite și taxe fiscale), în timp ce 7,138 milioane lei venituri nefiscale (dobânzi la depozitele constituite din excedentul anilor precedenți).

Proiectul de HG va fi în dezbatere publică până la data de 18 martie 2017, iar cei interesați pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termenul-limită la Ministerul Mediului — Administrația Fondului pentru Mediu.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Țara europeană cu cei mai mulți hoți de buzunare. Locul foarte popular în care îi fură pe turiști
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Haos total în Spania. Criza e fără precedent
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Serviciile secrete americane au confirmat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Surpriză privind voucherele de vacanță din 2025! Cum se pierd banii și când se dau înapoi. Noile reguli vizează toți angajații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede