„Sunt vremuri când fiecare om, fiecare comunitate și fiecare națiune are nevoie de valori după care se pot ghida acțiunile și se poate proiecta viitorul. Libertatea este o valoare care și acum 169 de ani, și în secolul XX și în 1989 era extrem de importantă și oamenii s-au întors împotriva tiraniei, împotriva dictaturii. Eu cred și spun de fiecare dată că nu e nimic de reproșat nimănui dacă iubește cultura, limba și națiunea. Cred că nicio națiune nu poate să fie liberă dacă cel care trăiește împreună cu el, alături de el, nu este liber. Nici românii nu pot fi liberi dacă maghiarii nu se simt liberi în țara lor și invers. Întotdeauna majoritatea este responsabilă pentru minoritate’, a declarat, pentru ziariștii de limbă română, Kelemen Hunor.
Kelemen a afirmat că, în România, pentru ca minoritatea maghiară să-și păstreze identitatea, limba, religia, cultura, elementele esențiale ale acesteia, ‘atunci trebuie create acele instituții și acel cadru legal prin care se pot păstra acestea’.
‘Și dacă cumva, undeva, un astfel de element este lezat sau nu se poate exercita în mod liber, se poate spune că libertatea acelui om, acelei comunități, nu este deplină. Și de aceea, după 27 de ani de la revoluția din 1989, eu cred că am intrat în normalitate și trebuie să o păstrăm. Când vine prefectul, vin reprezentanții partidelor românești, când avem mesajul primului ministru pentru această ocazie, respectul reciproc și respectul pentru valorile fiecăruia este un element esențial care poate fi subliniat azi, 15 martie’, a declarat Kelemen Hunor, arată Agerpres.
Liderul UDMR a participat la manifestările organizate în Cimitirul municipal la mormântul ofițerului polonez Kazimir Rulikowski și în Parcul ‘Nicoale Bălcescu’ la statuia revoluționarului Nicolae Bălcescu.
La festivitatea din Cimitirul municipal, după un scurt discurs al președintelui UDMR, care a depus apoi o coroană de flori albe și roșii, au depus, de asemenea, coroane de flori prefectul județului, Claudiu Pop, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Mang, organizațiile PSD și UDMR bihorene, parlamentari UDMR, consilieri locali, asociații civice, elevi și de profesori de la Liceul Sfântul Ladislau.
În fața statuii lui Bălcescu, s-a intonat Imnul național al României, iar liderul UDMR a început șirul depunerii de coroane de flori. Alături de reprezentanții Prefecturii, ai CJ, au fost prezenți și cei ai Primăriei Oradea, urmați de parlamentari, aleși locali.
Liderul UDMR va participa, de la ora 18.00, în municipiul Salonta, la un alt eveniment de comemorare a eroilor Revoluției Pașoptiste, la statuia lui Kossuth Janos.
Programul manifestărilor UDMR continuă la Oradea, la statuia lui Szacsvay Imre din P-ța Libertății, cu citirea mesajelor prim-miniștrilor României și Ungariei, alocuțiuni și depuneri de coroane. Ca în fiecare an, va urma un marș festiv cu făclii aprinse din P-ța Libertății pe un traseu central până la bustul poetului revoluționar Petőfi Sándor.