Ofițerii au descins în biroul demnitarului în dimineața zilei de miercuri. În urma perchezițiilor, oficialul a fost escortat la sediul CNA pentru a fi audiat în legătură cu tentativa de delapidare a 30 de hectare de teren agricol din comuna Stăuceni, teren care aparținea Colegiului de Vinificație și Viticultură.
Dosarul penal ce vizează însușirea mai multor clădiri, dar și a unui teren al Colegiului a fost deschis în noiembrie 2016, când zece foști și actuali funcționari, antreprenori, juriști și avocați au fost reținuți de oamenii legii. Marți, 14 martie, Procuratura Generală a anunțat că dosarul în care sunt învinuite cinci persoane a fost expediat către instanța de judecată, arată Agerpres.
Potrivit actului de învinuire, la care se face trimitere într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale, pe parcursul anilor 2012-2016 învinuiții, printre care și fostul jurist al Colegiului, ar fi încercat să intre în posesia a cinci bunuri imobile ce aparțineau instituției. Este vorba despre o clădire administrativă, o farmacie, un laborator, un modul de păstrare a produselor alimentare, o șură, dar și 12 hectare de teren. Potrivit procurorilor, suma la care sunt estimate toate bunurile adjudecate de inculpați depășește câteva milioane de lei.
Cei cinci ar fi folosit decizii de judecată false. Pentru a intra în posesia bunurilor, inculpații ar fi invocat existența contractelor de vânzare-cumpărare încheiate în anii ’90 cu conducerea Colegiului, prin care bunurile instituției treceau în proprietatea persoanelor interpuse. Ulterior, pretinșii proprietari ai bunurilor, care erau persoane interpuse, în baza contractelor menționate se adresau cu cereri de chemare în instanța de judecată, prezentând probe false pentru a induce în eroare instanța de judecată și a obține o hotărâre judecătorească favorabilă, potrivit procurorilor.
După obținerea hotărârilor judecătorești, pronunțate în baza probelor false, inculpații ar fi înregistrat dreptul de proprietate asupra bunurilor Colegiului la Oficiul Cadastral Teritorial Chișinău.
Procurorii susțin că toate documentele la care făceau referire inculpații sunt false, începând cu contractele de vânzare-cumpărare până la actele de predare-primire și dispoziții de plată de încasare a sumelor conform contractelor de vânzare-cumpărare.
Dacă vor fi găsiți vinovați de comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari și de falsificarea probelor în procesul civil, inculpații riscă până la 15 ani de închisoare. În același dosar a fost învinuit și Ion Morei, fostul secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, al cărui dosar a fost trimis către instanța de judecată.