Liderii de sindicat au declarat, la ieşirea de la discuţia cu ministrul de Interne, cu secretari de stat şi cu ministrul pentru Dialog Social, că nu au ajuns la nicio înţelegere, întrucât li s-a propus ca de la 1 aprilie poliţiştii să primească în plus la salariu între 100 şi 300 de lei. Mai mult, aceştia spun că sporurile de dispozitiv şi de pericol au fost eliminate, potrivit news.ro.
Potrivit lui Emil Păscuţ, liderul Sindicatului Diamant, în cadrul discuţiei de la Ministerul Afacerilor Interne au fost neînţelegeri şi certuri, întrucât unul dintre liderii de sindicat a fost de acord cu ministrul.
Certurile au continuat şi la ieşire, când majoritatea sindicaliştilor au decis să plece în marş spre Guvern.
Pe gardul din faţa Ministerului de Interne, poliţiştii au pus bancnote de un leu şi covrigi, spunând că asta este hrana unui poliţist şi că „ăia 100 de lei la salariu nu ne interesează, nu suntem pomanagii”.
Protestul continuă în Piaţa Victoriei, unde au ajuns mulţi dintre cei care au protestat la Ministerul Afacerilor interne.
Protestul poliţiştilor a început joi, la ora 10.00, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde au venit aproximativ 1.000 de oameni şi la sediul Ministerului Muncii, aflat în apropiere, unde s-au adunat peste 200 de oameni.
Protestatarii au scandat „Hoţii”, au cântat imnul naţional au fluierat şi au suflat în vuvuzele, scandările fiind acompaniate de o orchestră.
Manifestanţii au adus la protest afişe şi pancarte pe care scria „Poliţist, caut slujbă de şofer la Ambulanţă”, „La bani mereu ne-aţi amânat, dar astăzi noi ne-am săturat”, „Poliţist, nu cerşetor”, „Nu dormeam, dar ne-am trezit … rămâne cum am stabilit”, „Puneţi în aplicare HG 1/2017”, „Respectaţi-vă propriile hotărâri de Guvern”, „Ca să vă fie clar: astăzi protestează poliţiştii, nu sindicatele”, „Doamna Carmen, de 8 ani pentru poliţie nu-s bani”, „Ultimul protest cu noi ne-a adus griji şi nevoi. Azi în sfânta zi de joi ne vrem caschetele înapoi”, „Nu pot face meserie cu pistol de jucărie şi din banii mei hârtie”.
Protestatarii cer majorarea salarilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel de din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.
„Suntem aici pentru Legea salarizării unitare, pentru proiectul de lege despre care se vorbeşte de două săptămâni, dar pe care nimeni nu l-a văzut. Este vorba despre viitorul nostru. Protestăm şi faţă de modul incorect în care a fost aplicată Hotărârea de Guvern numărul 1 cu privire la salariul minim. În momentul de faţă sunt aproximativ 40.000 de poliţişti plătiţi cu salariul minim de 1.450 de lei în care sunt introduse sporuri sub formă de sume compensatorii”, a declarat pentru News.ro Cosmin Andreica, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Europeni Europol.
Liderul sindical a precizat că manifestanţii s-au împărţit, pentru că vina pentru salariile foarte mici ale poliţiştilor este atât a Ministerului Afacerilor Interne, cât şi a Ministerului Muncii.
„Ne-am împărţit ca să le arătăm nemulţumirea faţă de ambele ministere: MAI pentru cum a aplicat HG privind salariul minim şi Ministerul Muncii pentru grila de salarizare”, a mai spus Cosmin Andreica.
Liderul sindical a adăugat că sindicaliştii aşteaptă reacţii din partea celor două ministere, pentru că poliţiştii sunt din ultima categorie bugetară, iar salariile lor au crescut din 2008 până în prezent doar cu 59 de lei.
Preşedintele SNAP, Adrian Diugu, a declarat, pentru News.ro, că agenţii de poliţie solicită în primul rând plata sporurilor în raport cu salariul de 1.450 de lei, şi nu cu cel din 2009. Diugu a explicat că în calcularea sporurilor tuturor poliţiştilor trebui să fie luat în calcul ca bază de referinţă salariul minim brut pe ţară prevăzut în HG 1/2017, respectiv 1.450 de lei.
Preşedintele SNAP a mai spus că alte revendicări vizează eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiteri, problemă ce poate fi corectată prin adoptarea noii Legi a alarizării unitare, precum şi încheierea unui nou Acord Colectiv de Muncă, în condiţiile în care vechiul acord a încetat în mai 2016.
Protestatarii mai cer modificarea Statutului poliţistului şi a unor prevederi dintr-un ordin din 2008 al Ministerului Afacerilor Interne privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.
Preşedintele SNAP a precizat că Ordinul din 2008 trebuie modificat pentru ca acel timp în care poliţistul stă acasă, dar ştie că poate fi chemat oricând la muncă, să fie considerat timp de muncă şi să fie plătit corespunzător.
Adrian Diugu a precizat că SNAP a solicitat ca ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, să discute, joi, cu o delegaţie a protestatarilor, care să îi prezinte punctual toate revendicările.