”Dialogul purtat cu Prefectul Silvana Riccio s-a concentrat pe intensificarea procesului de cooperare bilaterală la nivelul autorităţilor cu atribuţii în domeniu judiciar, al politicilor sociale şi egalităţii de şansă a cetăţenilor europeni şi al informării corecte cu privire la sistemul de drepturi şi libertăţi specifice pieţei forţelor de muncă în Republica Italiană. Un aspect concret aflat în atenţia ambelor delegaţii l-a constituit evaluarea fenomenului de „intermediari” (caporali), acele persoane care se interpun în mod fraudulos între angajat şi angajator, extinderea campaniilor de informare a cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul italian, în vederea cunoaşterii riscurilor exploatării în muncă, a abuzurilor şi a traficului de persoane”, se arată în comunicatul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.
Prima discuţie a ministrului Andreea Păstârnac a fost cu prefectul Silvana Riccio, ambele părţi convenind că este necesar un plan concret de acţiune privind intervenţia autorităţilor specializate române şi italiene pentru a supraveghea evoluţia cazurilor anchetate.
”Demnitarii consideră că asociaţiile româneşti constituite în Italia pot avea un rol important în oferirea unui sprijin concret persoanelor aflate în dificultate. Această implicare activă trebuie să genereze la nivelul autorităţilor de la Bucureşti identificarea unui mecanism optim de legitimare şi recunoaştere ca şi contributori oficiali ai politicilor asumate de statul român în această materie. Informarea corectă şi oportună cu privire la legislaţia în domeniul muncii din Italia, la drepturi şi îndatoriri ale cetăţenilor români, la sistemul de asistenţă şi protecţie din partea autorităţilor române si italiene, pot contribui activ la limitarea cazurilor de abuzuri faţă de cetăţenii români”, se mai precizează în comunicat.
La ora transmiterii acestei ştiri, ministrul pentru românii de pretutindeni se află în drum spre regiunea Ragusa, unde vor avea loc discuţii cu autorităţile locale.
De cealaltă parte, reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Italia atrag atenţia că oficialii români trebuie să ia măsuri în interiorul graniţelor ţării pentru a preveni abuzurile din Diaspora.
„În primul rând o schimbare a politicii aplicate în materie de tutelare şi respectare a drepturilor cetăţenilor săi, dar şi în materie de respectare a obligaţiilor pe care aceştia le au. În al doilea rând, dacă doreşte întradevăr să combată fenomenul, ar trebui să revizuiască condiţiile legale în care cetăţenii români pot părăsi teritoriului naţional deplasându-se în străinătate dar mai ales condiţiile impuse de lege cu referire la obligaţiile pe care aceştia le au în cazul unei permanente prelungite pe teritoriul altui stat. În momentul de faţă, România se face vinovată de favorizarea clandestinităţii cetăţenilor săi în spaţiul european, de favorizarea muncii la negru în străintate si în mod tacit de favorizare a nerespectarii drepturilor cetăţenilor săi dar şi de negarantare a siguranţei acestora, în afara graniţelor ţării ! Aşa cum se face vinovată de exilarea cetăţenilor români din afara graniţelor ţării!”, a declarat Leontin Cojocea, preşedintele Centrului de Asistenţă şi Servicii a Cetăţenilor Români în Italia.