„Principalul element pe care îl conține planul de reorganizare al ambelor societăți este fuziunea, după ce RADET, care este regie autonomă, va fi transformată în societate pe acțiuni. Va urma o fuziune prin absorbție, în care viitorul RADET va înghiți ELCEN, urmând ca datoriile reciproce să se șteargă și să rămână un sold care urmează să fie acoperit”, a spus avocatul.
Potrivit acestuia, toată procedura se va supune legislației privind ajutoarele de stat.
„Fuziunea va presupune absorbția a ceea ce va presupune Societatea Comercială RADET peste un an și ceva a ceea ce înseamnă în momentul de față Societatea Comercială ELCEN, urmând ca acțiunile care se cuvin Ministerului Energiei să treacă în proprietatea Primăriei printr-o modalitate comercial și legal corectă, astfel încât să nu avem un risc de ajutor de stat”, a subliniat Piperea.
El a susținut că nu va exista un plan de reorganizare la ambele entități mai devreme de noiembrie 2017.
„Pe de altă parte, este bine de reținut că efectele importante pe plan economic și social deja s-au produs. Unele dintre ele sunt automate: niciuna dintre ele nu pot fi date în judecată. În al doilea rând, nu mai cresc penalitățile. Din suma de 3,6 miliarde (de lei — n.r.) pe care o datorează RADET celor de la ELCEN, mai mult de 3,3 miliarde reprezintă penalități, care în momentul de față au fost înghețate. Contractele care erau în curs continuă, cu excepția celor care au fost nelegale și care au fost desființate de noi”, a arătat Piperea, potrivit Agerpres.
Primăria a plătit în avans circa 420 de milioane de lei în contul subvenției pentru gazele naturale pe toată perioada iernii, până în aprilie, pentru a nu exista sincope în alimentarea cu căldură a populației, a amintit el.
„Dacă eșuează acest plan, ambele entități, atât RADET, cât și ELCEN vor intra în faliment”, a adăugat administratorul judiciar.
ELCEN și RADET au intrat în insolvență în toamna anului trecut.