România este în pericol de a rămâne fără lot olimpic de gimnastică, din cauza noilor reglementări privind normele de acordare a rentei viagere, însă situaţia este pe cale să se reglementeze, prin modificarea unor paragrafe din Legea Sportului.
Speriat de perspectiva de a nu ne putea prezenta la Olimpiada de la Londra cu echipele de gimnastică, minsitrul Daniel Funeriu i-a trimis o scrisoare Doinei Melinte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, în care în cere să reanalizeze oportunitatea introducerii pragului de vârstă de 30 ani, de la care un sportiv să poată solicita renta viageră.
„Referitor la proiectul de modificare a Legii educatiei fizice şi sportului nr. 69/2000, aflat în dezbatere pe pagina web a Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, vă solicit reanalizarea oportunităţii introducerii pragului de vârstă de 30 ani, de la care un sportiv să poată solicita renta viageră, conform art. 22 din propunerea de lege, astfel încât textul final să fie în avantajul sportivilor în activitate. Cei care cu adevarat fac cinste României în lume trebuie sprijiniţi şi mobilizaţi spre marea performanţă, nu descurajaţi prin propuneri legislative care ar stimula renunţarea la activitatea sportivă„, se arată în textul scrisorii.
Ca urmare a textului de lege aflat încă în dezbatere gimnastele de la lotul olimpic al României au anunţat că vor părăsi echipa, pentru că nu vor să aştepte intrarea în vigoare a legii şi să rateze astfel renta viageră, în cazul în care se va impune limita de vârstă.
Dealtfel, ministrul Funeriu a fost prezent la Izvorani, unde şi-a întărit susţinerea pentru gimnaste şi sprijinul său în modificarea paragrafului referitor la renta viageră, în favoarea sportivelor. „Militez pentru rămânerea în activitate a gimnaştilor. În momentul de faţă sunt 505 beneficiari ai acestor rente, ce primesc lunar sume cuprinse între 2.200 şi 8.000 de lei„, a spus Daniel Funeriu.