Cifre noi de şcolarizare, aprobate de Guvern. În învăţământul primar, numărul locurilor a fost suplimentat cu 10.000

Cifrele de școlarizare propuse pentru învățământul preuniversitar și superior de stat în anul școlar/universitar 2017-2018, repartizate pe niveluri de pregătire, forme și tipuri de învățământ, au fost aprobate de Guvern în ședința joi.
Alina Costache
16 mart. 2017, 17:24
Cifre noi de şcolarizare, aprobate de Guvern. În învăţământul primar, numărul locurilor a fost suplimentat cu 10.000

Cifra de școlarizare totală pentru învățământul preuniversitar se menține la nivelul celei aprobate pentru anul școlar precedent, cu mai multe realocări, printre care suplimentarea cu 10.000 de locuri pentru învățământul obligatoriu, nivel primar; suplimentarea cu 1.500 de locuri pentru învățământul obligatoriu cu frecvență redusă – nivel primar și gimnazial și programul educațional „A doua șansă”, inclusiv pentru cel organizat în penitenciare și suplimentarea cu 1.000 de locuri pentru învățământul profesional, informează un comunicat al Guvernului. 

În același context, au fost aprobate suplimentarea cu 500 de locuri pentru învățământul special, educație timpurie, suplimentarea cu 2.000 de locuri pentru învățământul special, nivel primar și gimnazial și suplimentarea cu 650 locuri pentru învățământul special, nivel profesional.

Totodată, au fost diminuate unele cifre de școlarizare, cum ar fi cele de la învățământul liceal cu frecvență la zi, frecvență seral și frecvență redusă.

Pentru învățământul de masă preșcolar, gimnazial, de artă și sportiv, cifrele de școlarizare rămân la nivelul anului anterior, precizează sursa citată.

Relocările au la bază solicitările în creștere pe segmentele de învățământ menționate, determinate inclusiv de evoluția demografică pozitivă, arată Executivul.

În ceea ce privește învățământul superior, incluzând studiile militare, documentul aprobat de Guvern stabilește următorul număr de locuri/granturi de studii: 62.000 — pentru studii de licență, 35.600 — studii de master, 3.000 — studii de doctorat și 4.000 — rezidențiat.

„Cifra de școlarizare pentru anul universitar 2017-2018 se încadrează în finanțarea aprobată pentru anul financiar 2017 și respectă previziunea bugetară pentru anii financiari 2018 și 2019. În același timp, este avută în vedere respectarea țintei asumate în Strategia Europa 2020 privind ponderea absolvenților de învățământ terțiar în grupa de vârstă 30-34 de ani”, arată Executivul.

Sunt prevăzute, în continuare, locuri în învățământul preuniversitar și superior cu finanțare totală sau parțială din bugetul Ministerului Educației pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, pentru țări învecinate, diaspora, pentru cetățeni străini, conform documentelor semnate de statul român, precum și pentru cetățeni străini care au dobândit statutul de refugiat sau protecție subsidiară pe teritoriul României, precizează Guvernul.

„De asemenea, sunt perpetuate facilitățile și locurile distincte pentru tinerii romi care doresc să urmeze învățământul preuniversitar liceal, profesional sau postliceal, precum și instituții de învățământ superior, incluzând masterate și doctorate”, menționează același comunicat.

Cifra de școlarizare pentru învățământul de stat se aprobă anual, prin hotărâre de Guvern, cu cel puțin șase luni înainte de începerea anului școlar.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Devine obligatoriu în țară. Ordin semnat și parafat azi, 29 iulie: O nouă etapă pentru drepturile românilor
Playtech.ro
De ce este ziua de 29 iulie foarte importantă pentru români. Are legătură directă cu „Deșteaptă-te, române!”
DailyBusiness
Se dau bani GRATIS pentru români! Cardurile vor fi încărcate în august
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Vremea se schimbă brusc. Vești de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Coliziune fatală între tren și camion Kamaz în Rusia: doi morți și până la 100 de răniți
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!