„Preşedintele nu a venit cu nicio condiţionare. Ca şi la domnul Haşotti, domnului preşedinte Băsescu îi place să întreţină scandalul ăsta. Eu nu marşez la aşa ceva”, a spus Ponta.
El a subliniat că Ecaterina Andronescu va depune jurământul la ora 18.00, dar a evitat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor referitoare la depunerea de către Andronescu a declaraţiei solicitate de preşedinte.
„Am o rugăminte mare la dumneavoastră: eu o să fac eforturi cât pot de mari. Vă interesează tot felul de scandaluri, de certuri. Nu mai vreau scandaluri şi ceartă. Doamna Andronescu la 18.00 va depune jurământul, după care are foarte multă treabă la Ministerul Educaţiei”, a spus Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu apreciază potrivit ca ministrul desemnat al Educaţiei Ecaterina Andronescu să depună la cabinetul premierului o declaraţie pe propria răspundere că în teza sa de doctorat nu a plagiat şi să se asigure că nu se află în stare de incompatibilitate.
Administraţia prezidenţială anunţă că ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către Ecaterina Andronescu în funcţia de ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va avea loc la Palatul Cotroceni, luni, 2 iulie, la ora 18.00.
„Cu ocazia transmiterii coordonatelor privind ceremonia de învestire, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, i-a transmis prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, că ar considera potrivit, ca, înainte de ceremonie, doamna Ecaterina Andronescu să depună, la Cabinetul Prim-Ministrului, o declaraţie pe proprie răspundere prin care să asigure că nu este implicată în acţiuni de plagiat în propria lucrare de doctorat şi în lucrările ştiinţifice şi în doctoratele pe care le-a coordonat. De asemenea, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a mai transmis, în scrisoare, că ar fi util ca doamna Ecaterina Andronescu să asigure că nu se află în stare de incompatibilitate, conform normelor legale în vigoare”, mai precizează Administraţia prezidenţială.
Şi la desemnarea noului ministru al Culturii preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Ponta, în contextul acuzaţiilor de plagiat care au vizat, recent, memrbri ai Guvernului,ca Puiu Haşotti să declare pe propria răspundere că nu a plagiat la teza de doctorat sau la alte lucrări ştiinţifice. Haşotti a răspuns că va da această declaraţie „cu zâmbetul pe buze” şi a şi depus-o imediat la Guvern, însă apoi liderii USL Antonescu şi Ponta au criticat vehement cererea lui Băsescu, ameninţând cu suspendarea dacă şeful statului nu îl învesteşte în funcţia de ministru pe senatorul liberal.
La ceremonia de depunere a jurământului, care a avut loc în urmă cu o săptămână, preşedintele Băsescu i-a mulţumit lui Puiu Haşotti pentru că „a luat în serios o solicitare legitimă”, referindu-se la cererea privind declaraţia pe propria răspundere despre faptul că nu a plagiat.
La formarea Cabinetului Ponta, numele Ecaterinei Andronescu, vicepreşedinte PSD a fost vehiculat pentru portofoliul Educaţiei, însă aceasta nu a fost nominalizată, ea având un proces cu ANI care o acuza de conflict de interese.
Însă, în 15 mai, Ecaterina Andronescu a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Agenţia Naţională de Integritate privind conflictul de interese, instanţa dispunând anularea deciziei ANI potrivit căreia Andronescu a fost în timpul mandatului de ministru al Educaţiei, în anul 2009, şi manager în cadrul unui proiect POSDRU.
Agenţia Naţională de Integritate a declarat recurs la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care se va judeca la instanţa supremă.
Ecaterina Andronescu a absolvit în anul 1972 specializarea Ştiinţă şi Ingineria Materialelor Oxidice, Facultatea de Chimie Industrială, Universitatea Politehnică Bucureşti. În 1982 a devenit doctor în Ştiinţa şi Ingineria Materialelor Oxidice, în 1994- 1995 a făcut specializari la Universitatea „Claude Bernard”, Lyon – Franţa, iar în 1995 -1997 la University of London, Darlinghton Anglia, apoi în 1998 – specializare la University of Sevilla Spania.
În perioada 1972 – 1983 a fost asistent universitar la UPB, apoi 1983 – 1990 şef lucrări (lector), 1990 – 1994 – conferenţiar, iar din 1994 până în prezent, profesor universitar, la aceeaşi instituţie de învăţământ superior din Capitală.
Andronescu a fost, în perioada 1989-1992, prodecan la Facultatea de Chimie Industrială, apoi între 1992-2004 decanul instituţiei. Din 2004 şi până în 2008 a fost rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti şi preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor.